Za ciastami z makiem nigdy nie przepadałam, świąteczne makowce, serniki z makiem czy drożdżówki nigdy nie należały do moich ulubionych. Do ciasta z makiem przekonałam się dopiero niedawno, dzięki odkryciu przepisu, który dołączył do czołówki listy deserów, które mogę polecić w ciemno. W połączeniu z cienkim ciastem i miękką, delikatną gruszką z lekkim posmakiem cytryny mak tworzy zestaw idealny.
Zatem jeśli nie wiecie co zrobić z resztką maku, która została Wam po Świętach do dzieła !!!
KRUCHE CIASTO Z MAKIEM I GRUSZKAMI
Składniki :
ciasto:
20 dkg mąki
6 dkg cukru pudru
1 cukier waniliowy
14 dkg masła
2 żółtka
masa makowa:
20 dkg mielonego maku
10 dkg biszkoptów
200 ml mleka
6 dkg drobnego cukru
2 białka
1 łyżka oku z cytryny
3-4 gruszki
Przygotowanie :
1. Z mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, masła i żółtek zagniatamy ciasto, owijamy je w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki
2. Mielimy mak.
3. Zagotowujemy mleko z cukrem i dodajemy mak. Masę gotujemy dłuższą chwilę i odstawiamy do wystygnięcia.
4.Gruszki obieramy, usuwamy gniazda, kroimy w grubsze plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny (dzięki temu nie zciemnieją podczas pieczenia)
5.Masę makową łączymy z drobno pokruszonymi biszkoptami i ubitym na sztywno białkiem.
6. Ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do formy na tarty lub tortownicy, przekładamy masę makową i układamy gęsto gruszki.
Pieczemy w temperaturze 160 C około 50 minut.
Voilà !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz