piątek, 24 stycznia 2014

Tortilla de patatas - południowe smaki na przekór zimie


Pozostając w południowych klimatach (było już po francusku i włosku) sięgam po smaki mojej ukochanej, gorącej Hiszpanii . Dzisiejsze danie, Tortilla de patatas, nie ma nic wspólnego z cienkim plackiem kukurydzianym znanym z kuchni meksykańskiej czy kojarzonym z barami typu fast food. Jest rodzajem omleta, ale takiego bardziej sycącego, polecanego na obiad czy kolację.


TORTILLA DE PATATAS 



Składniki:

0,5  kg ziemniaków
1 cebula
3 jajka
50 ml mleka
oleju 
1 ząbek czosnku
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz



Przygotowanie :

Ziemniaki trzeba obrać, pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka. Ziemniaki z cebulą smażymy na średnim ogniu, tak by zmiękły, ale nie zrumieniły się. Gdy są miękkie trzeba je odcedzić i przestudzić. Jaja roztrzepujemy z mlekiem, przyprawiamy solą, pieprze i  natką, dodajemy ziemniaki. Całą masę wlewamy na patelnię i powoli smażymy pod przykryciem, aż się prawie zetnie.

A teraz mała podpowiedź jak nie połamać tortilli przy przewracaniu: 
Aby łatwiej przewrócić tortillę na drugą stronę ,użyj pokrywki. Patelnię z tortillą odwróć do góry dnem na pokrywkę a następnie zsuń ciasto ponownie na patelnię



Orientacyjny koszt dania 14-15 zł.
Tani i syty obiad dla dwóch osób!

1 komentarz:

  1. a ja też wczoraj robiłam tortillę! Uwielbiam!! :)

    OdpowiedzUsuń