Pozostając w południowych klimatach (było już po francusku i włosku) sięgam po smaki mojej ukochanej, gorącej Hiszpanii . Dzisiejsze danie, Tortilla de patatas, nie ma nic wspólnego z cienkim plackiem kukurydzianym znanym z kuchni meksykańskiej czy kojarzonym z barami typu fast food. Jest rodzajem omleta, ale takiego bardziej sycącego, polecanego na obiad czy kolację.
TORTILLA DE PATATAS
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 cebula
1 cebula
3 jajka
50 ml mleka
50 ml mleka
oleju
1 ząbek czosnku
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie :
Ziemniaki trzeba obrać, pokroić w
plasterki, cebulę pokroić w piórka. Ziemniaki z cebulą smażymy na średnim ogniu, tak by zmiękły, ale nie zrumieniły
się. Gdy są miękkie trzeba je odcedzić i
przestudzić. Jaja roztrzepujemy z mlekiem, przyprawiamy solą, pieprze i natką, dodajemy ziemniaki. Całą masę wlewamy na patelnię i powoli smażymy pod przykryciem, aż się prawie zetnie.
A teraz mała podpowiedź jak nie połamać tortilli przy przewracaniu:
Aby łatwiej przewrócić tortillę na drugą stronę ,użyj pokrywki. Patelnię z tortillą odwróć do góry dnem na pokrywkę a następnie zsuń ciasto ponownie na patelnię
Orientacyjny koszt dania 14-15 zł.
a ja też wczoraj robiłam tortillę! Uwielbiam!! :)
OdpowiedzUsuńa ja zrobię jutro,ciekawe czy będzie tak smakowała jak w Hiszpanii
OdpowiedzUsuń