Camembert to delikatny i miękki ser z białą pleśnią. Sprawdza się zapiekany, smażony, jako dodatek do sałatek i innych dań. Ja wypróbowałam dzisiaj przepis, który chodziła już za mną od dawna, ale wcześniej go nie sprawdziłam. Niestety nie przebił najlepszej jak dla mnie wersji camemberta, czyli zapiekanego z czosnkiem i rozmarynem.
Tarta z camembertem, pieczarkami
i orzechami
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
farsz:
300 g pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka świeżego tymianku
1 jajko
100 g sera camembert
80 ml mleka
50 g śmietany 22 proc.
20 g orzechów włoskich
1 łyżka oliwy lub oleju
sól
pieprz
1 białko do posmarowania brzegów ciasta
gałązki świeżego tymianku do dekoracji
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy, aż odparuje woda, a gdy grzyby będą miękkie, dodajemy posiekane czosnek i zioła.
Roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko i śmietanę doprawione solą i pieprzem.
Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto nakładamy farsz z pieczarek, plasterki sera i zawijamy brzegi ciasta, formując okrągłą tartę. Na wierzch farszu wylewamy delikatnie masę z jajek .Na koniec posypujemy grubo posiekanymi orzechami i pieprzem. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem.
Pieczemy w 200 st. C (180 st. C z włączonym termoobiegiem) ok. 20-25 minut.
Ważne - podczas pieczenia staraj się nie otwierać piekarnika.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Polecam z całego serca! suuper!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało i mogłam Cię kulinarnie czymś zainspirować ;)
Usuń