niedziela, 12 stycznia 2014

I love camembert

Camembert to delikatny i miękki ser z białą pleśnią.  Sprawdza się zapiekany, smażony, jako dodatek do sałatek i innych dań. Ja wypróbowałam dzisiaj przepis, który chodziła już za mną od dawna, ale wcześniej go nie sprawdziłam. Niestety nie przebił najlepszej jak dla mnie wersji camemberta, czyli zapiekanego z czosnkiem i rozmarynem.


Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami



Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
farsz:
300 g pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka świeżego tymianku
1 jajko

100 g sera camembert 

 80 ml mleka
50 g śmietany 22 proc.
20 g orzechów włoskich
1 łyżka oliwy lub oleju

sól
pieprz
1 białko do posmarowania brzegów ciasta
gałązki świeżego tymianku do dekoracji




Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy, aż odparuje woda, a gdy grzyby będą miękkie, dodajemy posiekane czosnek i zioła.
Roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko i śmietanę doprawione solą i pieprzem.
Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto nakładamy farsz z pieczarek, plasterki sera i zawijamy brzegi ciasta, formując okrągłą tartę. Na wierzch farszu wylewamy delikatnie masę z jajek .Na koniec posypujemy grubo posiekanymi orzechami i pieprzem.  Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem.

Pieczemy w 200 st. C (180 st. C z włączonym termoobiegiem) ok. 20-25 minut.
Ważne - podczas pieczenia staraj się nie otwierać piekarnika.
Podajemy na ciepło lub na zimno.



2 komentarze:

  1. Polecam z całego serca! suuper!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało i mogłam Cię kulinarnie czymś zainspirować ;)

      Usuń