Produkcję domowego chleba na drożdżach,który robi się łatwo i dość szybko, opanowałam niemalże do perfekcji. Przyszedł czas na podejście do chleba na zakwasie. Na pierwszy rzut poszedł chleb na zakwasie żytnim. Pierwszym wypiekiem się zachwyciłam, był wilgotny i z tym charakterystycznym lekko kwaskowym posmakiem. Niestety zniknął tak szybko, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć. Musiałam upiec kolejny. Od kilku tygodni mój jesienny dom pachnie domowym chlebem na zakwasie, a tego ze sklepowej półki już nie przynoszę.
Dzisiaj podam Wam przepis na chleb żytni na miodzie.
Dzisiaj podam Wam przepis na chleb żytni na miodzie.
Składniki:
350 g zakwasu
500 g mąki żytniej typ 720
200 g mąki żytniej typ 2000 (lub pszennej pełnoziarnistej)
500 ml wody
4 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
100 g siemienia lnianego
oliwa do wysmarowania formy oraz otręby lub mąka
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie dość rzadkie,lejące.
Przykrywamy ścierką i odstawiamy na całą noc lub co najmniej na 8 godzin.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy do foremek dł.23 cm ( ja użyłam jednej 30 cm i 20 ) wysmarowanych oliwą i obsypanych mąką lub otrębami.
Foremki z ciastem przykrywamy ponownie i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, na jego dnie wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Wstawiamy foremki z ciastem i pieczemy przez 45 do 50 minut. Po upieczeniu studzimy przez 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami potem na kratce.
zakwas żytni 3 dniowy:
Pierwszego dnia mieszamy w słoiku 80-100 g mąki żytniej typ 2000 z 100-120 ml przegotowanej, ostudzonej wody. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Po 12 godzinach zakwas mieszamy, dlatego najlepiej zacząć jego produkcję wieczorem.
Drugiego dnia (po 24 godz.) dokarmiamy zakwas dodając tyle samo wody i mąki co pierwszego dnia.
Trzeciego dnia powtarzamy czynności.
Czwartego dnia dokarmiamy zakwas ostatni raz i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie można zakwasu używać .
Jeśli zostanie na trochę zakwasu można przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce przez około 2 tygodnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz