środa, 16 września 2015

Ciasto z cukinią


Cukinia ze względu na swój neutralny smak ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można używać tak samego warzywa, jak i jego kwiatów (np. smażone w tempurze). Można z niej zrobić nie tylko surówki, sałatki czy zupę, ale też placki, zapiekankę, dodać do pasztetu warzywnego, do dań mięsnych,  a także do ciasta. Upiekłam ostatnio takie proste ciasto cukiniowe, które właśnie dzięki jej dodatkowi było wilgotne i długo zachowało świeżość. Pokusiłam się o jeszcze jeden dodatek, czyli niewielką ilość marcepanu, która fajnie podbiła smak ciasta.

CIASTO Z CUKINIĄ


Składniki:

200 gram mąki pszennej 
2 jajka  
3/4 szklanki cukru 
1 opakowanie  cukru waniliowego 
1/3 szklanki  oleju 
1/3 szklanki mleka  
1,5  szklanki startej na drobnej tarce cukinii

50 g marcepanu
2  łyżeczki  proszku do pieczenia 


Przygotowanie:


Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia składników.
Do powstałej masy wlewamy na przemian olej i mleko, miksujemy jeszcze przez chwilę .
Na końcu do masy dodajemy startą cukinię i starty na drobnej tarce marcepan, delikatnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę w oddzielnym naczyniu i dodajemy do ciasta .
Powstałą masę przelewamy do keksówki ( 11x 30 cm) , odstawiamy na chwilę aby ciasto osiadło.
 Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem) 
 
 


2 komentarze: