niedziela, 13 września 2015

Zupa krem z cukinii


Po wakacyjnej przerwie powrót do cyklu zupa na niedzielę. Od dawna zabierałam się za krem z cukinii, aż w końcu nastał ten dzień. Dostałam dość sporą ilość cukinii z przydomowego ogródka,więc po przerobieniu większości na sałatki na zimę, zabrałam się jeszcze za zupę. Zupka jest prosta, smaczna i do tego mało kaloryczna (jeśli nie doda się śmietany). Podobno cukinia to idealne warzywo dla odchudzających się, ponieważ jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a do tego jest na tyle uniwersalna, że można zrobić z jej dodatkiem wiele dań. Jej raczej neutralny smak pasuje w zasadzie do wszystkiego. Zrobiłam nawet z jej dodatkiem ciasto, ale o tym w kolejnym poście, który już niedługo.

ZUPA KREM Z CUKINII



Składniki:

1 spora cukinia
2-3 ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 litr bulionu
3-4 ziarna ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
5-6 listków świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
trochę śmietany do zabielenia   
 
Przygotowanie:

Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce (ja nie obieram). 
Cebulę i ziemniaki obieramy i  kroimy w drobną kostkę. 
Bulion gotujemy dodając ziele angielskie i liście laurowe (najlepiej w woreczku silikonowy do gotowania,aby łatwiej było później je wyjąć). 
Do bulionu wrzucamy ziemniaki aby się ugotowały.  

Cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem szklimy na oliwie. Następnie na patelnię dodajemy cukinie i podsmażamy do momentu kiedy zacznie robić się miękka. 

Podsmażona całość dodajemy do gotującego się bulionu i ziemniaków. Gotujemy kilka minut, po tym czasie wyjmujemy z zup ziele i liście, dodajemy świeżą bazylię i całość miksujemy blenderem na gładki krem. 

Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać opcjonalnie trochę świeżego koperku i zabielić śmietaną




2 komentarze:

  1. pyszny kremik! nigdy nie jadałam z cukinii :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam pierwszy raz i bardzo mi posmakował, mogę polecić :)

      Usuń