Po
wakacyjnej przerwie powrót do cyklu zupa na niedzielę. Od dawna
zabierałam się za krem z cukinii, aż w końcu nastał ten dzień. Dostałam
dość sporą ilość cukinii z przydomowego ogródka,więc po przerobieniu
większości na sałatki na zimę, zabrałam się jeszcze za zupę. Zupka jest prosta, smaczna i do tego mało kaloryczna (jeśli nie doda się śmietany). Podobno cukinia to idealne warzywo dla odchudzających się, ponieważ jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a do tego jest na tyle uniwersalna, że można zrobić z jej dodatkiem wiele dań.
Jej raczej neutralny smak pasuje w zasadzie do wszystkiego. Zrobiłam
nawet z jej dodatkiem ciasto, ale o tym w kolejnym poście, który już
niedługo.
ZUPA KREM Z CUKINII
Składniki:
1 spora cukinia
2-3 ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 litr bulionu
3-4 ziarna ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
5-6 listków świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
trochę śmietany do zabielenia
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce (ja nie obieram).
Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Bulion gotujemy dodając ziele angielskie i liście laurowe (najlepiej w woreczku silikonowy do gotowania,aby łatwiej było później je wyjąć).
Do bulionu wrzucamy ziemniaki aby się ugotowały.
Cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem szklimy na oliwie. Następnie na patelnię dodajemy cukinie i podsmażamy do momentu kiedy zacznie robić się miękka.
Podsmażona całość dodajemy do gotującego się bulionu i ziemniaków. Gotujemy kilka minut, po tym czasie wyjmujemy z zup ziele i liście, dodajemy świeżą bazylię i całość miksujemy blenderem na gładki krem.
Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać opcjonalnie trochę świeżego koperku i zabielić śmietaną
pyszny kremik! nigdy nie jadałam z cukinii :D
OdpowiedzUsuńrobiłam pierwszy raz i bardzo mi posmakował, mogę polecić :)
Usuń