Cukinia ze względu na swój neutralny smak ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można używać tak samego warzywa, jak i jego kwiatów (np. smażone w tempurze). Można z niej zrobić nie tylko surówki, sałatki czy zupę, ale też placki, zapiekankę, dodać do pasztetu warzywnego, do dań mięsnych, a także do ciasta. Upiekłam ostatnio takie proste ciasto cukiniowe, które właśnie dzięki jej dodatkowi było wilgotne i długo zachowało świeżość. Pokusiłam się o jeszcze jeden dodatek, czyli niewielką ilość marcepanu, która fajnie podbiła smak ciasta.
CIASTO Z CUKINIĄ
Składniki:
200 gram mąki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
1,5 szklanki startej na drobnej tarce cukinii
50 g marcepanu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka
ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę
oraz proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia składników.
Do powstałej masy wlewamy na przemian olej i mleko, miksujemy jeszcze przez chwilę .
Na końcu do masy dodajemy startą cukinię i starty na drobnej tarce marcepan, delikatnie mieszamy.
Na końcu do masy dodajemy startą cukinię i starty na drobnej tarce marcepan, delikatnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę w oddzielnym naczyniu i dodajemy do ciasta .
Powstałą masę przelewamy do keksówki ( 11x 30 cm) , odstawiamy na chwilę aby ciasto osiadło.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do
170 stopni na 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem)
uwielbiam cukiniowe wypieki!
OdpowiedzUsuńja też się ostatnio do nich przekonałam :)
Usuń