piątek, 11 września 2015

Kurczak z chimichurri



Sos chimichurri pochodzi z kuchni argentyńskiej i jest tam podawany do grillowanych mięs lub służy jako marynata. Jest bardo aromatyczny i stanowi fajny dodatek nie tylko do dań z grilla, ale też np. kasz czy makaronu. Może też być alternatywą dla zwykłej musztardy. Dzisiaj wykorzystałam go do podania trzeciej wersji filetu z kurczaka.
 Trzeba tego spróbować


KURCZAK Z SOSEM CHIMICHURRI


Składniki: 

1 filet z kurczaka
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
oliwa do smażenia
kasza bulgur do podania

na sos:
pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka świeżej mięty
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli 
1 łyżka octu winnego
1/2 szklanki oliwy 
sól i pieprz


Przygotowanie:

Filet oczyszczamy, kroimy i nacieramy czosnkiem oraz solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor na oliwie. Podajemy z ugotowaną kaszą bulgur polane sosem chimichurri. (z sosem można wymieszać też kaszę)

Sos: 

Natkę pietruszki, miętę, czosnek o raz papryczkę chilli wrzucamy do rozdrabniacza lub blendera. Dodajemy oliwę i ocet, miksujemy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
 








W roli głównej: natka pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz