Sos chimichurri pochodzi z kuchni argentyńskiej i jest tam podawany do grillowanych mięs lub służy jako marynata. Jest bardo aromatyczny i stanowi fajny dodatek nie tylko do dań z grilla, ale też np. kasz czy makaronu. Może też być alternatywą dla zwykłej musztardy. Dzisiaj wykorzystałam go do podania trzeciej wersji filetu z kurczaka.
Trzeba tego spróbować
Trzeba tego spróbować
KURCZAK Z SOSEM CHIMICHURRI
Składniki:
1 filet z kurczaka
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
oliwa do smażenia
kasza bulgur do podania
na sos:
pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka świeżej mięty
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
1 łyżka octu winnego
1/2 szklanki oliwy
sól i pieprz
Przygotowanie:
Filet oczyszczamy, kroimy i nacieramy czosnkiem oraz solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor na oliwie. Podajemy z ugotowaną kaszą bulgur polane sosem chimichurri. (z sosem można wymieszać też kaszę)
Sos:
Natkę pietruszki, miętę, czosnek o raz papryczkę chilli wrzucamy do rozdrabniacza lub blendera. Dodajemy oliwę i ocet, miksujemy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz