Mój kolejny sposób na kurczaka pochodzi z kuchni meksykańskiej. Robię dzisiaj fajitas z kurczakiem, ale będzie to wersja obiadowa, nieco okrojona, ponieważ nie będzie ona podana standardowo w tortilli z dodatkiem sosów i sałat, a z kaszą bulgur, w której ostatnio bardzo się rozsmakowałam.
Danie obiadowe lekkie i przyjemne w smaku, a do tego (może nie wygląda) bardzo sycące.
FAJITAS z KURCZAKIEM
Składniki:
1 filet z kurczaka
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny lub limonki
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cebula
3 łyżeczki przyprawy gyros
oliwa do smażenia
sól i pieprz
kasza bulgur do podania
Przygotowanie:
Filet oczyszczamy, kroimy na paski,skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki, oprószamy przyprawą gyros i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na godzinę.
W tym czasie kroimy obydwie papryki na paski.
Cebulę kroimy na grube pióra. Paprykę posypujemy przyprawą gyros i obsmażamy na oliwie do momentu aż zacznie robić się miękka ,ale jeszcze nie traci sprężystości. Do papryki dodajemy pióra cebuli i także szklimy.
Podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni,a na oliwie na , której się smażyły obsmażamy kurczaka.
Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i przed podaniem opiekamy w piekarniku około 10 minut.
Ja podałam danie z kaszą bulgur, ale można podać jak standardowe fajitas czyli w tortilli z sosem i dodatkiem sałat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz