niedziela, 27 kwietnia 2014

Sweet sunday morning


Po wczorajszym dniu w strugach deszczu zapraszam na słoneczne puszyste śniadanko na przełamanie szarości za oknem. 
Krem o lekkim smaku miodowy jest aksamitny, nie za słodki i idealnie komponuje się z omletem sprawiając, że nie jest on za suchy.

OMLET Z KREMEM MIODOWYM


Składniki:

Omlet:
 3 jajka
2 łyż. mąki
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka wody
3 łyżki miodu
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g masła

Przygotowanie:

Omlet: 
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając odrobinę soli, a następnie dodajemy do piany żółtka i ostrożnie mieszamy łyżką. Dodajemy także proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy. Powstałą masę wlewamy na patelnię i smażymy omlet

Krem:
Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i miodem.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozrabiamy w szklance wody, tak aby nie było grudek i wlewamy do gotującego się mleka. Mleko zacznie gęstnieć jak budyń,wiec musimy cały czas mieszać żeby nie było grudek. Odstawiamy z ognia i dodajemy masło mieszając aby rozpuściło się w gorącej masie budyniowej.

Omlet przekładamy masą budyniową.




4 komentarze: