Po wczorajszym dniu w strugach deszczu zapraszam na słoneczne puszyste śniadanko na przełamanie szarości za oknem.
Krem o lekkim smaku miodowy jest aksamitny, nie za słodki i idealnie komponuje się z omletem sprawiając, że nie jest on za suchy.
Składniki:
Omlet:
3 jajka
2 łyż. mąki
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka wody
3 łyżki miodu
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g masła
Przygotowanie:
Omlet:
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając odrobinę soli, a następnie dodajemy do piany żółtka i ostrożnie mieszamy łyżką. Dodajemy także proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy. Powstałą masę wlewamy na patelnię i smażymy omlet
Krem:
Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i miodem.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozrabiamy w szklance wody, tak aby nie było grudek i wlewamy do gotującego się mleka. Mleko zacznie gęstnieć jak budyń,wiec musimy cały czas mieszać żeby nie było grudek. Odstawiamy z ognia i dodajemy masło mieszając aby rozpuściło się w gorącej masie budyniowej.
Wygląda bardzo apetycznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńswietny pomysl sniadaniowy! :)
OdpowiedzUsuńi smaczny :) polecam na śniadanko dla j. ;) uściski
OdpowiedzUsuń