poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Babka pomarańczowa...U was tradycyjnie czy nietypowo?



Babka... tradycyjny,świąteczny,przysmak, który pojawia się na większości wielkanocnych stołów.Najbardziej tradycyjne są chyba baby drożdżowe z rodzynkami, ale te piaskowe także ujmują smakiem.
Ja w te święta postawiłam na trochę nietypową...o smaku pomarańczowym. Prostą w wykonaniu,wilgotną,mięciutką, smakowitą i pachnącą. Szczerze powiem,że nie wiem dlaczego do tej pory babki na święta zawsze kupowałam. Po tej jakże smacznej próbie powiem... nigdy więcej świątecznych bab ze sklepu !!!

 Życzę Wam smakowitości i udanego odpoczynku tego ostatniego dnia świąt i oczywiście mokrych głów (wychodząc z domu nie zapomnijcie o wiadrach z wodą!) ;)

BABKA POMARAŃCZOWA


Składniki:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g roztopionego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 pomarańczy 
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy


Przygotowanie: 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Następnie wlewamy roztopione masło i cały czas mieszając dodajemy sok pomarańczowy i skórkę. Ostawiamy ciasto na co najmniej pół godziny do lodówki.
Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez około 50 min.(najlepiej sprawdzić patyczkiem czy nie jest jeszcze mokre)

Ostudzoną babkę polewamy lukrem bądź czekoladą i posypujemy skórką pomarańczową.

Gotowe!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz