środa, 16 kwietnia 2014

A'la masala


Rozsmakowałam się w kuchni azjatyckiej. Smaki kuchni tajskiej, hinduskiej i chińskiej mogłabym  odkrywać bez końca. (abstrahując oczywiście od różnego typu chińskich barów ulicznych). Dania azjatyckie uwielbiam za odważne, wyraziste łączenie smaków: słodkich, kwaśnych i pikantnych. Za każdym razem odkrywam coś nowego i coraz bardziej mnie ta kuchnia zachwyca. Tym razem kupiłam gotową mieszankę przypraw indyjskich, garam masala. Połączenie ostrych smaków między innymi kminku, czarnego pieprzu, chili ze słodkim cynamonem jest genialne.

KURCZAK a'la GARAM MASALA
 (według przepisu który znalazłam tutaj)

 
Składniki:
filet z kurczaka sól
2 ząbki czosnku (starte na tarce)
mały kawałek imbiru 
olej do smażenia
 
Sos:  

 150 ml śmietany kremówki
 1/2 szklanki gęstego jogurtu
 100 ml wody
 1 szklanka przecieru pomidorowego z kartonu
 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżeczka ziaren kolendry1 większa szczypta chilli

Przygotowanie:
Filety kroimy na  kawałki , solimy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty imbir.Podsmażamy na patelni ze wszystkich stron na złoto (w sumie około 15 minut).
Ziarna kolendry rozdrabniamy w moździerzu. Wszystkie składniki sosu miksujemy ze sobą, aby sos był gładki. Usmażone mięso przekładamy bez tłuszczu do garnka z grubym dnem, zalewamy sosem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, dość często mieszając. Podajemy z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz