Rozsmakowałam się w kuchni azjatyckiej. Smaki kuchni tajskiej, hinduskiej i chińskiej mogłabym odkrywać bez końca. (abstrahując oczywiście od różnego typu chińskich barów ulicznych). Dania azjatyckie uwielbiam za odważne, wyraziste łączenie smaków: słodkich, kwaśnych i pikantnych. Za każdym razem odkrywam coś nowego i coraz bardziej mnie ta kuchnia zachwyca. Tym razem kupiłam gotową mieszankę przypraw indyjskich, garam masala. Połączenie ostrych smaków między innymi kminku, czarnego pieprzu, chili ze słodkim cynamonem jest genialne.
KURCZAK a'la GARAM MASALA
Składniki:
filet z kurczaka
sól
2 ząbki czosnku (starte na tarce)
mały kawałek imbiru
olej do smażenia
Sos:
150 ml śmietany kremówki
1/2 szklanki gęstego jogurtu
100 ml wody
1 szklanka przecieru pomidorowego z kartonu
1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżeczka ziaren kolendry1 większa szczypta chilli
2 ząbki czosnku (starte na tarce)
mały kawałek imbiru
olej do smażenia
Sos:
150 ml śmietany kremówki
1/2 szklanki gęstego jogurtu
100 ml wody
1 szklanka przecieru pomidorowego z kartonu
1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżeczka ziaren kolendry1 większa szczypta chilli
Przygotowanie:
Filety kroimy na kawałki , solimy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty imbir.Podsmażamy na patelni ze wszystkich
stron na złoto (w sumie około 15 minut).
Ziarna kolendry rozdrabniamy w moździerzu. Wszystkie składniki sosu miksujemy ze sobą, aby sos był gładki. Usmażone mięso przekładamy bez tłuszczu do garnka z grubym dnem, zalewamy sosem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, dość często mieszając. Podajemy z ryżem.
Ziarna kolendry rozdrabniamy w moździerzu. Wszystkie składniki sosu miksujemy ze sobą, aby sos był gładki. Usmażone mięso przekładamy bez tłuszczu do garnka z grubym dnem, zalewamy sosem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, dość często mieszając. Podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz