sobota, 24 maja 2014

Sałatka ziemniaczana


Po czwarte: kartofel. Prawie na sam koniec sałatkowego tygodnia polecam idealną na lato orzeźwiająca, kwaskowatą, sycącą sałatkę ziemniaczaną. Pierwszy raz jej spróbowałam  kilka lat temu w jakieś restauracji i bardzo mi posmakowało to połączenie ziemniaków i kwaśnego smaku octu, ale ciężko było znaleźć przepis, który były zbliżony do tamtego smaku. 
Idealny przepis znalazłam dopiero tutaj.

SAŁATKA ZIEMNIACZANA
Kartoffelsalat

 
Składnik: 

6 młodych ziemniaków
1 czerwona cebula
1 ogórek świeży 
3 łyżki oliwy 
3 łyżki octu winnego 
sól, pieprz, 
łyżka świeżych ziół np. tymianek, koper

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Kroimy je w duża kostkę lub plasterki.Cebulę kroimy drobno,a z ogórka wycinamy wodnisty miąższ.
Robimy marynatę łączymy oliwę z octem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zioła.
Ziemniaki delikatnie mieszamy z cebulą zalewamy marynatą, delikatnie mieszamy i zostawiamy na godzinę. Gdy mamy za dużo marynaty, to odcedzamy ją, aby ziemniaki nie pływały w marynacie. Pokrojony w kostkę ogórek przed podaniem odciskamy z nadmiaru wody i łączymy z sałatką ziemniaczaną.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz