Po czwarte: kartofel. Prawie na sam koniec sałatkowego tygodnia polecam idealną na lato orzeźwiająca, kwaskowatą, sycącą sałatkę ziemniaczaną. Pierwszy raz jej spróbowałam kilka lat temu w jakieś restauracji i bardzo mi posmakowało to połączenie ziemniaków i kwaśnego smaku octu, ale ciężko było znaleźć przepis, który były zbliżony do tamtego smaku.
Idealny przepis znalazłam dopiero tutaj.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA
Składnik:
6 młodych ziemniaków
1 czerwona cebula
1 ogórek świeży
3 łyżki oliwy
3 łyżki octu winnego
sól, pieprz,
łyżka świeżych ziół np. tymianek, koper
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Kroimy je w duża kostkę lub plasterki.Cebulę kroimy drobno,a z ogórka wycinamy wodnisty miąższ.
Robimy marynatę łączymy oliwę z octem, doprawiamy solą i pieprzem,
dodajemy zioła.
Ziemniaki delikatnie mieszamy z cebulą zalewamy
marynatą, delikatnie mieszamy i zostawiamy na godzinę. Gdy mamy za dużo
marynaty, to odcedzamy ją, aby ziemniaki nie pływały w marynacie. Pokrojony w kostkę ogórek
przed podaniem odciskamy z nadmiaru wody i łączymy z sałatką
ziemniaczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz