wtorek, 13 maja 2014

Pulpeciki w sosie


Kolejne danie z serii  udoskonalonych, a może lepiej by było powiedzieć z serii zainspirowanych czymś odkryć.
Tym razem, najpierw zrobiłam sos na bazie papryki i pomidorów. Na tym pomysł się urwał, bo w oryginalnym przepisie jednego z moich kolegów był to sos z soją, a ja za fasolowatymi nie przepadam. Sam sos smakował mi bardzo, ale trzeba było coś do niego dorzucić.
 Początkowo miał być to sos do spaghetti, ale że w lodówce zostały mi pieczarki i mięso na mielone, więc kolejnym dziełem małego przypadku powstało bardzo fajne w smaku danie obiadowe.


PULPECIKI W CZERWONYM SOSIE


Składniki:

Mięso:

70 dkg łopatki wieprzowej (lub mięso mielone)
bułka tarta (lub bułka czerstwa)
1 jajko
1/2 cebuli 
2 ząbki czosnku
sól 
pieprz
1 litr wody
3 liście laurowe
3 ziarna angielskie 
1 łyżeczka vegety

Sos:

1 puszka pomidorów 
1 papryka czerwona
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 pieczarki
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, suszona bazylia, oregano

Przygotowanie:

Mięso:

Mięso mielimy i cebulą i czosnkiem. 
Bułkę moczymy w wodzie ,a gdy zmięknie dobrze odciskamy i dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy jajko i przyprawiamy solą i pieprzem. 
Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy małe kulki  na pulpety.
Wodę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i vegetą. 
Gotujemy w niej pulpety około 15 minut.

Sos:

Pieczarki kroimy i smażymy do momentu ,aż wyparuję z patelni woda , która puszczają pieczarki podczas smażenia. Zdejmujemy z patelni, będą potrzebne nam dopiero w dalszej części gotowania.
Paprykę kroimy w drobną kostkę i smażymy, aż zmięknie, dodajemy pokrojona cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i  pomidory z puszki. Przekładamy do garnka i dodajemy wcześniej usmażone pieczarki i gotujemy razem przez chwilę. Przyprawiamy według uznania solą, pieprzem ,majerankiem i bazylią.
 Jeśli sos wydaje Wam się za gęsty dodajcie trochę wywaru, na którym gotowaliście pulpety.

Do sosu przekładamy ugotowane pulpety i podgotowujemy jeszcze około 5 minut.

Podajemy z ryżem, ziemniakami lub makaronem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz