Tym razem, najpierw zrobiłam sos na bazie papryki i pomidorów. Na tym pomysł się urwał, bo w oryginalnym przepisie jednego z moich kolegów był to sos z soją, a ja za fasolowatymi nie przepadam. Sam sos smakował mi bardzo, ale trzeba było coś do niego dorzucić.
Początkowo miał być to sos do spaghetti, ale że w lodówce zostały mi pieczarki i mięso na mielone, więc kolejnym dziełem małego przypadku powstało bardzo fajne w smaku danie obiadowe.
Składniki:
Mięso:
70 dkg łopatki wieprzowej (lub mięso mielone)
bułka tarta (lub bułka czerstwa)
1 jajko
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 litr wody
3 liście laurowe
3 ziarna angielskie
1 łyżeczka vegety
Sos:
1 puszka pomidorów
1 papryka czerwona
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 pieczarki
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, suszona bazylia, oregano
Przygotowanie:
Mięso:
Mięso mielimy i cebulą i czosnkiem.
Bułkę moczymy w wodzie ,a gdy zmięknie dobrze odciskamy i dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy jajko i przyprawiamy solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy małe kulki na pulpety.
Wodę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i vegetą.
Gotujemy w niej pulpety około 15 minut.
Sos:
Pieczarki kroimy i smażymy do momentu ,aż wyparuję z patelni woda , która puszczają pieczarki podczas smażenia. Zdejmujemy z patelni, będą potrzebne nam dopiero w dalszej części gotowania.
Paprykę kroimy w drobną kostkę i smażymy, aż zmięknie, dodajemy pokrojona cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki. Przekładamy do garnka i dodajemy wcześniej usmażone pieczarki i gotujemy razem przez chwilę. Przyprawiamy według uznania solą, pieprzem ,majerankiem i bazylią.
Jeśli sos wydaje Wam się za gęsty dodajcie trochę wywaru, na którym gotowaliście pulpety.
Do sosu przekładamy ugotowane pulpety i podgotowujemy jeszcze około 5 minut.
Podajemy z ryżem, ziemniakami lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz