czwartek, 8 maja 2014

Raz zraz poproszę ;)


Szukacie smacznego pomysłu na obiad?A może chcecie kogoś miło zaskoczyć smakiem? Dziś w roli głównej zrazy. 
Ja swoje zrobiłam z mięsa wołowego, ale można je wykonać również z wieprzowiny. Sekretem odpowiedniego wykonania zrazów z wołowiny jest dokładne rozbicie mięsa, dzięki temu będą kruche i mięciutkie.W połączeniu z buraczkami stanowią naprawdę smaczne,wyraziste ale  delikatne zarazem danie obiadowe.

ZRAZY w SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:


1 kg wołowiny bez kości
1-2 łyżki mąki
olej do smażenia
pieprz
sól
musztarda
2 cebule pokrojone w pióra
3 ogórki kiszone pokrojone w słupki
150 g boczku wędzonego
3 szklanki bulionu
4 ziarenka ziela angielskiego
4 listki laurowe
4 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry centymetrowej grubości i dokładnie rozbijamy  je z obu stron tłuczkiem, żeby łatwo było je zawinąć. 

Każdy plaster mięsa smarujemy musztardą i układamy na nim cebulę, ogórek i plasterek boczku. Zwijamy i  spinając wykałaczkami, aby nie rozpadły się podczas smażenia i gotowania. Zrolowane mięso oprószamy mąką, obsmażamy na rumiano z każdej strony.


W garnku gotujemy bulion dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, a następnie wkładamy do niego obsmażone zrazy.
Gotujemy 30-45 minut. 

Miękkie zrazy wyjmujemy łyżką cedzakową do miski, a bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym i doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką . Ja swój sos dodatkowo zagęszczam zasmażką. Wkładamy zrazy do sosu i razem zagotowujemy. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.






2 komentarze: