Szukacie smacznego pomysłu na obiad?A może chcecie kogoś miło zaskoczyć smakiem? Dziś w roli głównej zrazy.
Ja swoje zrobiłam z mięsa wołowego, ale można je wykonać również z wieprzowiny. Sekretem odpowiedniego wykonania zrazów z wołowiny jest dokładne rozbicie mięsa, dzięki temu będą kruche i mięciutkie.W połączeniu z buraczkami stanowią naprawdę smaczne,wyraziste ale delikatne zarazem danie obiadowe.
Ja swoje zrobiłam z mięsa wołowego, ale można je wykonać również z wieprzowiny. Sekretem odpowiedniego wykonania zrazów z wołowiny jest dokładne rozbicie mięsa, dzięki temu będą kruche i mięciutkie.W połączeniu z buraczkami stanowią naprawdę smaczne,wyraziste ale delikatne zarazem danie obiadowe.
ZRAZY w SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
1 kg wołowiny bez kości
1-2 łyżki mąki
olej do smażenia
pieprz
sól
musztarda
2 cebule pokrojone w pióra
3 ogórki kiszone pokrojone w słupki
150 g boczku wędzonego
3 szklanki bulionu
4 ziarenka ziela angielskiego
4 listki laurowe
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry centymetrowej grubości i dokładnie rozbijamy je z obu stron tłuczkiem, żeby łatwo było je zawinąć.
Każdy plaster mięsa smarujemy musztardą i układamy na nim cebulę, ogórek i plasterek boczku. Zwijamy i spinając wykałaczkami, aby nie rozpadły się podczas smażenia i gotowania. Zrolowane mięso oprószamy mąką, obsmażamy na rumiano z każdej strony.
W garnku gotujemy bulion dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, a następnie wkładamy do niego obsmażone zrazy.
Gotujemy 30-45 minut.
Miękkie zrazy wyjmujemy łyżką cedzakową do miski, a bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym i doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką . Ja swój sos dodatkowo zagęszczam zasmażką. Wkładamy zrazy do sosu i razem zagotowujemy. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.
ależ bym zjadła takiego zraza!!
OdpowiedzUsuńzapraszam ;)
Usuń