czwartek, 21 grudnia 2017

Sernik ze śliwkami i daktylami w czekoladzie


Święta Bożego Narodzenia nieodzownie łączą się ze słodkimi przysmakami. To o tej porze roku śliwki w czekoladzie smakują najbardziej. Cukierki te od czasów dzieciństwa są już stałym elementem świąt. W tym roku oprócz domowo robionych śliwek w czekoladzie (przepis tu) będzie także sernik ze śliwkami wg przepisu z Moich Wypieków. Uwielbiam jego smak przypominający trufle i konsystencję, która naprawdę rozpływa się w ustach.

SERNIK ze ŚLIWKAMI i DAKTYLAMI
w CZEKOLADZIE


Składniki:
(forma 24 cm)
spód:
150 g ciemnych herbatników
30 g masła
masa serowa:
500 g sera
250 g mascarpone
100 g czekolady gorzkiej
70 g czekolady mlecznej
125 ml śmietany 30%
4 jajka
3/4 szkl cukru
2 łyżki mąki pszennej
dodatkowo:
100 g śliwek suszonych
100 g daktyli
 3/4 szkl wiśniówki lub cherry
polewa:
80 g czekolady gorzkiej
80 ml śmietany 30%

Przygotowanie:
spód:
Pokruszone herbatniki miksujemy z miękkim masłem, mieszankę wysypujemy na dno tortownicy,dociskamy ręką i wyrównujemy.
masa serowa:
Czekoladę rozpuszczamy w ciepłej śmietance, mieszamy, ale nie nad ogniem, studzimy.
Resztę składników masy serowej krótko miksujemy tylko do połączenia składników (trik jak miksować bez chlapania kuchni poniżej), pod koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i nasączone w wiśniówce (najlepiej moczyć przez całą noc), pokrojone w paski śliwki i daktyle.
Gotową masę serową przelewamy na spód z ciastek, tortownicę wstawiamy do większej formy wypełnionej do 1/3 wodą.
Pieczemy w kąpieli wodnej 60 minut  w 150-160 stopniach. Po upieczeniu studzimy,a następnie wstawiamy  do lodówki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Sernik polewamy polewą z czekolady rozpuszczonej w śmietance, ozdabiamy według uznania.

 

4 komentarze:

  1. Bardzo świąteczny :) Musi być pyszny. Zapraszam serdecznie do konkursu na serniki https://cookpad.com/pl/konkursy/272-przepisy-na-serniki

    OdpowiedzUsuń