Zanim zasiądziemy do świątecznych stołów i tradycyjnych dań polecam przedświąteczny zimowy deser z suszonych śliwek, delikatnego kremu z mascarpone i ciastek lub pierniczków.
DESER ŚLIWKA W ŚNIEGU
(na 2 porcje)
200 g mascarpone
2 łyki cukier puder
100 ml śmietana 30%
100 g ciastek czekoladowych lub pierników
15 śliwek suszonych
1 szkl wiśniówki do moczenia śliwek
czekolada do posypania (ok.1/3 tabliczki)
Przygotowanie:
Śliwki zalewamy wiśniówką i odstawiamy najlepiej na całą noc, potem odciskamy i kroimy w paski.
Śmietanę ubijamy z cukrem a potem dodajemy mascarpone.
Ciastka lub pierniczki kruszymy bardzo drobno.
Na dno pucharków układamy po łyżce ciastek, na nie nasączone w alkoholu pokrojone śliwki, przykrywamy je kremem i osypujemy startą czekoladą. Czynności powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz