Nowy Rok zaczynamy od pysznego sernika pachnącego pomarańczami. Wszystkim czytelnikom bloga życzę, aby ten Nowy Rok 2018 przyniósł Wam wiele szczęścia. Niech będzie to dobry rok dla wszystkich. Odkrywajcie nowe smaki i aromaty i niech to przynosi Wam radość każdego dnia.
ZŁOTY SERNIK NOWOROCZNY
ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ
spód:
150 g herbatników
75 g masła
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
masa serowa:
500 g sera białego
250 g serka mascarpone
3 jajka
40 g mąki pszennej
sok z 1/2 pomarańczy
200 g cukier
kilka kropli ekstraktu waniliowego
wierzch:
200 g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
3/4 szkl gorącej wody
galaretka pomarańczowa
skórka pomarańczowa otarta z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
spód:
Herbatniki kruszymy bardzo drobno, mieszamy z rozpuszczonym masłem i skórką pomarańczową. Wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem i dociskamy.
masa serowa:
Wszystkie składniki na masę przekładamy do miski i miksujemy krótko do połączenia w jednolita masę. Przelewamy na spód z ciastek i pieczemy w kąpieli wodnej przez 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
wierzch:
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na ostudzony sernik i wstawiamy do lodówki do stężenia wierzchu.
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSerniczek musi być pyszny!
OdpowiedzUsuń