Baletki to małe biszkoptowe ciasteczka z makiem przełożone konfiturą lub marmoladą owocową. Ciasteczka trochę przypominają bezowe makaroniki. Są bardzo delikatne, pyszne i nie można się powstrzymać od sięgnięcia po kolejny i kolejny. Robi się je bardzo szybko, a jedyną trudnością w ich wykonaniu jest odpowiednie ubicie białek,wymieszanie mąki (inaczej wyjdą płaskie) i dobrze rozgrzany piekarnik.
BALETKI
(biszkoptowe markizy z makiem)
3 jajka
80 g drobnego cukru
75 g mąki
mak do posypania
konfitura lub marmolada do przełożenia
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodajemy po 1 łyżeczce cukru (ważne, aby nie wyspać od razu całości cukru, bo ciastka opadną podczas pieczenia). Potem do masy białkowej dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na formę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe krążki ciasta w odstępach 3-4 cm.
Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut.
Pierwsze ciastka mogą wyjść blade, dlatego warto dobrze rozgrzać piekarnik.
Upieczone biszkopciki studzimy, a następnie przekładamy konfiturą lub marmoladą (konfiturę opcjonalnie można zagęścić 1,5 łyżeczki żelatyny, konfiturę podgrzać i rozpuścić w niej żelatynę, ostudzić, marmolada jest gęstsza więc nie trzeba tego robić)
przepis oryginalny magazyn"Pyszne" 5/2016
Ciasteczka wyglądają jak wypieki mojej babci.Ech... zjadłabym takie...
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa! :D I też mi się kojarzą z moja babcią <3 Gdy tylko będę miała do dyspozycji piekarnik- biorę się do roboty!
OdpowiedzUsuńPrześliczne :)
OdpowiedzUsuń