Filet z kurczaka można przygotować na wiele różnych sposobów, ale ja dzisiaj wybrałam najprostszy. Filet w panierce. Małe kąski "na jeden ząb", ale w nieco odnowionej , odświeżonej wersji panierki. Dodałam do niej zielonego szpinaku i troszkę parmezanu dzięki, któremu kąski nabierają nowego smaku.
KĄSKI z KURCZAKA
w PARMEZANOWO-SZPINAKOWEJ PANIERCE
Składniki:
1 filet z kurczaka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 jajko
olej do smażenia
panierka:
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki drobno startego parmezanu
garść świeżego szpinaku typu baby
Przygotowanie:
Filet myjemy i kroimy na małe kawałki. Obsypujemy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
panierka:
Bułkę i starty parmezan wsypujemy do blendera albo rozdrabniacza, dodajemy szpinak i razem miksujemy.
Jajko roztrzepujemy, maczamy w nim kawałki kurczaka , a następnie obsypujemy zieloną panierką.
Kawałki kurczaka w panierce smażymy na oleju, a następnie odsączamy na papierze nadmiar tłuszczu
Kąski najlepiej podać z sosem tzatziki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz