wtorek, 5 grudnia 2017

Kąski z kurczaka w parmezanowo-szpinakowej panierce


Filet z kurczaka można przygotować na wiele różnych sposobów, ale ja dzisiaj wybrałam najprostszy. Filet w panierce. Małe kąski "na jeden ząb", ale w nieco odnowionej , odświeżonej wersji panierki. Dodałam do niej zielonego szpinaku i troszkę parmezanu dzięki, któremu kąski nabierają nowego smaku. 

KĄSKI z KURCZAKA 
w PARMEZANOWO-SZPINAKOWEJ PANIERCE


Składniki:
1 filet z kurczaka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 jajko 
olej do smażenia
panierka:
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki drobno startego parmezanu
garść świeżego szpinaku typu baby

Przygotowanie:
Filet myjemy i kroimy na małe kawałki. Obsypujemy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
panierka:
Bułkę i starty parmezan wsypujemy do blendera albo rozdrabniacza, dodajemy szpinak i razem miksujemy. 
Jajko roztrzepujemy, maczamy w nim kawałki kurczaka , a następnie obsypujemy zieloną panierką. 
Kawałki kurczaka w panierce smażymy na oleju, a następnie odsączamy na papierze nadmiar tłuszczu

Kąski najlepiej podać z sosem tzatziki.






  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz