poniedziałek, 11 grudnia 2017

Ciasto pawi ogon w wersji świątecznej


W tym roku obok tradycyjnego makowca na moim stole pojawi się ciasto pawi ogon. W roladach z makiem znajdziemy słodkie truskawki,  a wszystko zamknięte w kremie i kruchym cieście.

CIASTO PAWI OGON
(wersja świąteczna)


Składniki:
biszkopt na roladę:
(forma 30x32cm)
6 jaj
1 szk mąki
3/4 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki maku (nie mielonego)
masa do rolady:
300 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
1 łyżeczka żelatyny
kruche ciasto:
(forma 20x30cm)
200 g mąki
67 g cukru pudru
5 g proszku do pieczenia
1 jajko
35 g masła
35 ml mleka (ok.1/4 szkl)
masa budyniowa:
2 szkl mleka
1/2 szkl cukru
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła
wierzch:
150 g czekolady gorzkiej
100  ml śmietany 30%

Przygotowanie:
Rolady:
Białka ubijamy ze szczyptą soli oraz cukrem, a następnie dodajemy żółtka. 
Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz mak i delikatnie mieszamy.
Masę dzielimy na dwie części. 
Pierwszą część wylewamy na formę z piekarnika (moja 30x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach przez ok. 15 minut. 
Upieczony biszkopt przekładamy na ścierkę, zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę. Ta zwinięty trzymamy do ostudzenia. 
Z pozostałej części masy przygotowujemy w taki sam sposób drugą roladę.
masa do rolady:
Truskawki (użyłam mrożonych) gotujemy, a kiedy będą miękkie całość lekko miksujemy blenderem (tak aby część truskawek zachowała się w kawałkach)
Do gorącego musu wsypujemy galaretki wymieszane z żelatyną (sypkie) i mieszamy do rozpuszczenia. 
Całość studzimy, a kiedy zacznie tężeć nakładamy na biszkopty, które zwijamy w rolady.
ciasto kruche:
Z mąki,cukru,proszku do pieczenia,jajka, masła zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy i dzielimy na dwie części. Pierwszą część wykładamy na blaszkę (20x30cm) pieczemy w 180 stopniach ok. 10 minut. Z drugiej części ciasta pieczemy drugi blat.
masa budyniowa:
Mąki rozrabiamy w 1/2 szkl mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę mąk i gotujemy budyń. Budyń studzimy. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puszystą masę i dodajemy do niej partiami budyń. 
wierzch:
Śmietanę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę.

Wykonanie:
Blat z kruchego ciast smarujemy 1/3 masy budyniowej. 
Na masie układamy rolady (każdą z rolad podzieliłam na części wyszły mi więc 4 mniejsze rolady).
Rolady przykrywamy pozostałą częścią masy budyniowej, wyrównujemy krem i przykrywamy drugim blatem z kruchego ciasta. Wierzch polewamy czekoladą.  
Odstawiamy do lodówki do stężenia.




3 komentarze:

  1. piekłam kiedyś podobne ciasto, jego wygląd zachwyca! muszę znów na jakąś okazję o nim pomyśleć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamierzam upiec to ciasto. Mam tylko pytanie w którą stronę zwijamy biszkopt na rolady, czy jest to bez różnicy.

    OdpowiedzUsuń