wtorek, 3 stycznia 2017

Kostka kawowa z musem gruszkowym


Nowy Rok trzeba zacząć od czegoś pysznego, słodkiego, ale lekkiego, dlatego dla tych, którzy jeszcze nie maja dosyć słodkości po świętach proponuję ciasto według przepisu Kasi Guzik na gruszkowe cappuccino. Przepis trochę zmodyfikowałam o cukier w warstwie kawowej i gruszkowej, którego zabrakło mi oryginalnym przepisie oraz o mleko skondensowane, z którego powstaje lekka pianka.

KOSTKA KAWOWA 
Z MUSEM GRUSZKOWYM

Składniki:
(forma 20x30)
biszkopt:
3 jajka
1/2 szkl cukru
1/3 szkl mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
masa kawowa:
200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1 fix do śmietany
1 łyżka cukru pudru
3 serki waniliowe homogenizowane po 150 g
1/2 szkl kawy cappuccino (proszek)
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl gorącej wody
mus gruszkowy:
4 duże gruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka cukru
3/4 szkl wody
1 galaretka cytrynowa
1 łyżeczka żelatyny
wierzch:
300 ml śmietana 36%
1 śmietan fix
1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
1 opakowanie biszkoptów okrągłych
200 ml kawy 
  
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Masę przelewamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika 170 stopni na  20 minut. Upieczony biszkopt studzimy,a potem nasączamy ostudzoną kawą .
masa kawowa:Mleko skondensowane ubijamy z fiksem na piankę, dodajemy cukier puder,a następnie dodajemy serki i cappuccino (proszek). Rozpuszczamy i studzimy żelatynę , łączymy ją z masą , a potem dzielimy na dwie części. Pierwszą wylewamy na nasączony kawą biszkopt. 
Na masie układamy małe, okrągłe biszkopty nasączone pozostałą po nasączaniu spodu biszkoptowego kawie. Przykrywamy je drugą częścią masy i odstawiamy do lodówki do stężenia masy.
mus gruszkowy:
Gruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Gotujemy.  Miękkie gruszki miksujemy na mus. Do gorącego musu do dodajemy galaretkę (proszek) z wymieszaną żelatyną. Masę studzimy, a potem wylewamy na mus cappuccino i odstawiamy do lodówki do stężenia masy.
wierzch:
Śmietanę ubijamy z fiksem i cukrem pudrem ozdabiamy nią wierzch ciasta.





8 komentarzy: