Co powiecie na omlet bez dodatku mąki? Nie, to się nie może udać? A jednak się udaje...i to jak :)
Omlet wychodzi puszysty (trzeba tylko dobrze ubić jajka) i jest dziecinnie prosty do przygotowanie dlatego uwielbiam takie śniadania.
OMLET BEZ MĄKI
(na małą patelnię)
2 jajka
1 łyżka mleka
1 szczypta soli
2 łyżki startego sera żółtego
1/2 pomidora
3 plastry szynki
1 łyżka masła do smażenia
Przygotowanie:
Jajka ubijamy do momentu pojawienia się piany dodajemy odrobinę soli i mleko.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wylewamy roztrzepane jajka.
Na ścięty spód omleta wysypujemy równomiernie ser i ostrożnie przewracamy omlet na drugą stronę. ( ja zazwyczaj aby go przewrócić zsuwam omlet na talerzyk a potem przykładam talerz do góry "nogami "do patelni)
Smażymy chwile drugą stronę omletu, a potem przekładamy na talerz. Posypujemy pomidorem pokrojonym w kostkę i szynką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz