poniedziałek, 9 stycznia 2017

Roladki z kurczaka z sosem cytrynowo-imbirowym

Szukając pomysłu na noworoczny obiad przeglądałam stare gazety kulinarne. W jednej z nich wpadłam na roladki z kurczaka z sosem cytrynowo-imbirowym. Zaintrygował mnie szczególnie sos, bo roladki samem w sobie nie stanowiły jakiejś wyjątkowej pokusy, chociaż okazały się naprawdę rewelacyjne. Sos jak dla mnie nieziemski...Koniecznie spróbujcie.

ROLADKI Z KURCZAKA
SOSEM CYTRYNOWO-IMBIROWYM



Składniki:
roladki:
4 udka z kurczaka bez kości (wytrybowane)
1/2 dużego filetu z kurczaka
4-5 pomidorów suszonych dobrej jakości np.Ponti
2 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz do smaku 
sos :
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny i skórka
ok. 2 łyżek startego świeżego imbiru
2 łyżki cukru
3/4 szkl bulionu
40 g masła
1 łyżka koperku (opcjonalnie)

Przygotowanie:
roladki:
Filet z kurczaka mielimy z pomidorami suszonymi (muszą być dobrej jakości żeby uniknąć "rdzawego" posmaku) Do zmielonego mięsa dodajemy śmietanę i odrobinę soli i pieprzu do smaku. Wszystko mieszamy. 
Mięso z udek kurczaka (bez kości!) rozkładamy na kawałku folii spożywczej, nakładamy porcję mięsa mielonego i zawijamy w roladkę.
Następnie roladki zawijamy szczelnie w folię spożywczą (zawiązujemy końcówki folii)  i gotujemy w wodzie od 20 do 30 minut (zależne od wielkości rolad)
Ugotowane wyjmujemy z folii i obsmażamy z każdej strony na patelni, aby nabrały ładnego koloru.
Przed podaniem kroimy i polewamy sosem
sos:
Czosnek w łupinach smażymy na oliwie (jeśli ząbki są duże można je przeciąć na połówki), potem dodajemy skórkę i sok z cytryny  oraz starty imbir. 
Wszystko smażymy 2-3 minuty, następnie wsypujemy cukier. Mieszamy. Dodajemy bulion i koper (opcjonalnie) gotujemy na małym ogniu aby sos się zredukował.
Ugotowany przecedzamy przez sitko, dodajemy miękkie masło i szybko mieszamy, aby się połączyło z sosem (można dodatkowo zagęścić odrobiną mąki chociaż nie jest to konieczne)


 

1 komentarz:

  1. Wyglądają mega, ja zwykle robie z suszonymi pomidorami i szpinakiem, ale ten sos imbirowy brzmi dobrze!

    OdpowiedzUsuń