Nic tak nie poprawia w zimne popołudnie nastroju jak odrobina czegoś słodkiego i aromatycznego. Ta słodka "odrobina" nie zawsze musi być czekoladą, chociaż jak wiadomo jej jedzenie podnosi znacznie poziom endorfin. Ja dzisiaj proponuję słodki, ale zdrowy zimowy deser o zapachu piernika i pomarańczy.
PIERNIKOWY BUDYŃ JAGLANY
z
SOSEM POMARAŃCZOWO- ŻURAWINOWYM
Składniki:
(4 małe porcje)
100 g kaszy jaglanej
125 ml mleka (plus około szklanka)
1 łyżeczka miodu
1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
sos:
niecała szklanka soku pomarańczowego
3 łyżki brązowego cukru
1 garść suszonej żurawiny
skórka z 1/2 pomarańczy
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy w ciepłej wodzie kilka razy, a następnie odsączamy z wody i prażymy w suchym rondlu, aby pozbyć się goryczki.Podczas prażenia kaszę mieszamy aby się nie przypaliła.
Po 2 minutach kaszę zalewamy 125 mililtrami mleka (kasza musi być przykryta mlekiem, więc wybieramy nie za duży rondel)
Gotujemy około 15-20 minut aż zmięknie. Jeśli kasza wchłonie sporo mleka można go po trochu dolewać.
Pod koniec gotowania dodajemy miód i przyprawę piernikową.
Całość miksujemy blenderem na gładki mus. Jeśli będzie za gęsty dolewamy dodatkowo mleko po trochu aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Zdejmujemy z ognia.
Przekładamy do miseczek. Polewamy sosem pomarańczowo żurawinowym i owocami.
sos:
Żurawinę przepłukujemy i zalewamy sokiem z pomarańczy. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu dodając cukier, a pod koniec jak już sok się zredukuje skórkę pomarańczową. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Podczas studzenia sos lekko zgęstnieje.
Uwielbiam takie desery ! Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńTo ja poproszę. Przydałoby mi się dzisiaj coś słodkiego...
OdpowiedzUsuń@gin zapraszam następnym razem, bo niestety już zniknęły ;)
UsuńBudynie z kaszy jaglanej są przepyszne! Ten wygląda mega smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńBudyń zrobiony i zeżarty ;) Mój był ciemniejszy, bo robiony na mleku ryżowym. Smak bardzo intrygujący :). Następnym razem muszę tylko mniej posłodzić sok, bo w ogóle mało słodzę i był dla mnie za słodki.Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować
Zapraszam do mnie ;)