piątek, 6 stycznia 2017

Piernikowy budyń jaglany z sosem pomarańczowo żurawinowym


Nic tak nie poprawia w zimne popołudnie nastroju jak odrobina czegoś słodkiego i aromatycznego. Ta  słodka "odrobina" nie zawsze musi  być czekoladą, chociaż jak wiadomo jej jedzenie podnosi znacznie poziom endorfin. Ja dzisiaj proponuję słodki, ale zdrowy zimowy deser o zapachu piernika i pomarańczy. 

PIERNIKOWY BUDYŃ JAGLANY
SOSEM POMARAŃCZOWO- ŻURAWINOWYM






Składniki:
(4 małe porcje)
100 g kaszy jaglanej
125 ml mleka (plus około szklanka)
1 łyżeczka miodu
1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
sos:
niecała szklanka soku pomarańczowego
3 łyżki brązowego cukru
1 garść suszonej żurawiny
skórka z 1/2 pomarańczy

Przygotowanie:
Kaszę płuczemy w ciepłej wodzie kilka razy, a następnie odsączamy z wody i prażymy w suchym rondlu, aby pozbyć się goryczki.Podczas prażenia kaszę mieszamy aby się nie przypaliła.
Po 2 minutach kaszę zalewamy 125 mililtrami mleka (kasza musi być przykryta mlekiem, więc wybieramy nie za duży rondel) 
Gotujemy około 15-20 minut aż zmięknie. Jeśli kasza wchłonie sporo mleka można go po trochu dolewać.
Pod koniec gotowania dodajemy miód i przyprawę piernikową. 
Całość miksujemy blenderem na gładki mus. Jeśli będzie za gęsty dolewamy dodatkowo mleko po trochu aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Zdejmujemy z ognia. 
Przekładamy do miseczek. Polewamy sosem pomarańczowo żurawinowym i owocami.
sos:
Żurawinę przepłukujemy i zalewamy sokiem z pomarańczy. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu dodając cukier, a pod koniec jak już sok się zredukuje skórkę pomarańczową. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Podczas studzenia sos lekko zgęstnieje. 

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie desery ! Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja poproszę. Przydałoby mi się dzisiaj coś słodkiego...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @gin zapraszam następnym razem, bo niestety już zniknęły ;)

      Usuń
  3. Budynie z kaszy jaglanej są przepyszne! Ten wygląda mega smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Budyń zrobiony i zeżarty ;) Mój był ciemniejszy, bo robiony na mleku ryżowym. Smak bardzo intrygujący :). Następnym razem muszę tylko mniej posłodzić sok, bo w ogóle mało słodzę i był dla mnie za słodki.Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń