czwartek, 5 stycznia 2017

Risotto z gruszką i tymiankiem



Risotto zazwyczaj robię w wersji wytrawnej czy to z brokułami czy z kurkami zawsze mi smakuje. Do aromatycznej wersji na słodko podeszłam pierwszy raz i się nie zawiodłam. Delikatny aromat tymianku fajnie się komponuje ze słodkimi gruszkami. Tego trzeba spróbować. Polecam

RISOTTO z GRUSZKĄ I TYMIANKIEM 

Składniki:
1 szklanka ryżu do risotto
1 szklanka soku jabłkowo-gruszkowego lub jabłkowego
1 szklanka wody
szczypta cynamonu
1 garść świeżego tymianku
1 gruszka
1 jabłko
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka masła

Przygotowanie:
Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy na nie ryż i smażymy, aż ryż się zeszkli.  
Sok jabłkowo-gruszkowy lub jabłkowy mieszamy z wodą i część wlewamy na patelnię,aby ryż wchłonął płyny. 
Ryż cały czas mieszamy aby się nie przypalił i się nie sklejał.
Resztę soku dolewamy na patelnię w miarę wchłaniania go przez ryż. Pod koniec smażenia, na patelnię wrzucamy garść świeżego tymianku (same listki bez gałązek) i mieszamy z ryżem.
Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cynamon i całość dodajemy do ryżu kiedy ten będzie już usmażony al dente. 

1 komentarz: