Filet z kaczki może być doskonałym obiadem np. świątecznym lub może stanowić dodatek do sałatki (po wystudzeniu) albo urozmaicić półmisek wędlin. Mi w każdej wersji smakuje. Ważne aby jej nie przesuszyć. Jak ją przygotować najlepiej? Opis znajdziecie poniżej.
PIERŚ Z KACZKI
Składniki:
1 pierś z kaczki
odrobina pieprzu i soli
Przygotowanie:
Skórę pierś z kaczki nacinamy w kratkę aż do mięsa. Posypujemy z obydwu stron odrobina pieprzu i soli.
Na suchej, gorącej patelni układamy pierś skórą do dołu i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut (średniej wielkości kawałek). (można zacząć smażenie też na zimnej patelni, wtedy skóra będzie bardziej chrupiąca, tłuszcz będzie się wytapiał wolniej, są dwie metody)
Następnie kaczkę obracamy na drugą stronę i smażymy około 6 minut.
Po tym czasie kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na kolejne 10 minut.
Wyjmujemy z piekarnika zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na kilka minut, aby mięso odpoczęło
Filet kroimy w plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz