W większości domów pełną parą ruszyła już produkcja świątecznych pierników. Ja w tym roku trochę przewrotnie pierników nie piekę, ale jeśli macie na nie ochotę to zapraszam tu znajdziecie przepis na pierniczki lukrowane. Postawiłam za to na rozpływające się z ustach muffinki marchewkowe z mleczną polewą , która świetnie je uzupełnia i nadaje im zimowo- świątecznego charakteru.
MUFFINY MARCHEWKOWE
ZE ŚNIEŻNĄ POLEWĄ
Składniki:
(na 15 szt)
220 g mąki
120g cukru
170 ml oleju
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 marchewki
1 szczypta soli
2 łyżeczki soku z cytryny
3/4 łyżeczki cynamonu
polewa:
1/2 szklanki cukru pudru
60 g masła
1/8 szklanki mleka
3/4 szklanki mleka w proszku
dodatkowo:
orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
muffinki:
Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia,szczyptę soli i cynamon wsypujemy do miski. Do składników suchych dodajemy 2 jajka,olej i sok z cytryny. Wszystko mieszamy na gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy marchewkę, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotakmi do 3/4 ich wysokości.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni pieczemy 25 minut
polewa:
Masło rozpuszczamy w rondlu dodajemy do niego mleko i cukier, podgrzewamy aż cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia, wsypujemy mleko w proszku (najlepiej przesiać przez sitko,żeby nie było grudek) energicznie mieszamy.
Polewa po wymieszaniu wydaje się dość rzadka,ale jak ostygnie będzie gęstsza. Jeśli zastygnie, całkowicie zgęstnieje można ją podgrzać i przywrócić do rzadszej konsystencji
pysznie wyglądaja! mnniami!!!
OdpowiedzUsuńPiękne :-)
OdpowiedzUsuń