poniedziałek, 7 grudnia 2015

Ciasto czeskie


Ciasto miodowe gości na moim stole nie tylko w okresie świątecznym, ale też dość często w ciągu roku tyle,że zazwyczaj robię je z masą budyniową oraz orzechamitu przepis na miodownik zwany też orzechowcem). Tym razem chciałam wypróbować jego inną wersję. Wersja ta znana jest pod różnymi nazwami. Znana jest jako ciasto czeskie, ciasto grysikowe, miodownik z grysikiem. To pyszne, miękkie, ciasto miodowe przełożone słodkimi powidłami śliwkowymi i masą z kaszy manny spokojnie może konkurować z tradycyjną wersją miodownika z orzechami.

CIASTO CZESKIE

Składniki:

ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki margaryny

masa grysikowa:
0,7 litra mleka
10 łyżek kaszy manny
1/2 szklanki cukru
200 g masła

dodatkowo:
1 słoiczek powideł śliwkowych
groszki czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie:

 ciasto:
Mąkę,cukier, proszek do pieczenia i miód przekładamy do miski, dodajemy żółtka i margarynę. Zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie dzielimy je na 3 równe części. Z każdej część rozwałkowujemy cienki placek. Każdy placek pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. 

masa grysikowa:
Kaszę manną gotujemy na mleku z cukrem, a następnie studzimy.
Zimną kaszę ucieramy z masłem na puszysta masę.

wykonanie:
Upieczone placki przekładamy powidłami śliwkowymi na które nakładamy masa grysikową. Na wierzch smarujemy trochę masy  i posypujemy startą czekoladą lub polewamy polewą czekoladową. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz