Ciasto miodowe gości na moim stole nie tylko w okresie świątecznym, ale też dość często w ciągu roku tyle,że zazwyczaj robię je z masą budyniową oraz orzechami ( tu przepis na miodownik zwany też orzechowcem). Tym razem chciałam wypróbować jego inną wersję. Wersja ta znana jest pod różnymi nazwami. Znana jest jako ciasto czeskie, ciasto grysikowe, miodownik z grysikiem. To pyszne, miękkie, ciasto miodowe przełożone słodkimi powidłami śliwkowymi i masą z kaszy manny spokojnie może konkurować z tradycyjną wersją miodownika z orzechami.
CIASTO CZESKIE
ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki margaryny
masa grysikowa:
0,7 litra mleka
10 łyżek kaszy manny
1/2 szklanki cukru
200 g masła
dodatkowo:
1 słoiczek powideł śliwkowych
groszki czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie:
ciasto:
Mąkę,cukier, proszek do pieczenia i miód przekładamy do miski, dodajemy żółtka i margarynę. Zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie dzielimy je na 3 równe części. Z każdej część rozwałkowujemy cienki placek. Każdy placek pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.
masa grysikowa:
Kaszę manną gotujemy na mleku z cukrem, a następnie studzimy.
Zimną kaszę ucieramy z masłem na puszysta masę.
wykonanie:
Upieczone placki przekładamy powidłami śliwkowymi na które nakładamy masa grysikową. Na wierzch smarujemy trochę masy i posypujemy startą czekoladą lub polewamy polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz