środa, 2 grudnia 2015

Wafle z masą śmietankową i żurawiną


Żurawina pojawia się późną jesienią i jest z nami do świąt, często będąc ich nieodłącznym dodatkiem.  Kojarzy się głównie jako dodatek do mięs,galaretek albo soków, ja wykorzystałam ją w nietypowym przepisie, złamałam nią słodycz śmietankowych wafli. Świeża żurawina jest dość kwaśna, ale połączenie jej ze słodkim kremem śmietankowym wychodzi idealnie. Jeszcze lepiej będzie jeśli użyjemy żurawiny mrożonej (pozbędziemy się wtedy cierpkości).
 Wafle z masą śmietanową polane czekoladą zawsze będą przypominały mi smak beztroskiego dzieciństwa. Mam nadzieję, że dla tych z Was,którzy spróbują mojej wersji z żurawiną będą się dobrze kojarzyły także ze mną.

WAFLE Z MASĄ ŚMIETANKOWĄ 
I ŻURAWINĄ

Składniki:
1 opakowanie wafli

mas śmietankowa:
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany 18%
1 cukier waniliowy
400 g śmietanki do kawy

masa żurawinowa:
200 g żurawiny mrożonej lub świeżej
5 łyżek cukru
sok z 1 pomarańczy 
1/3 szklanki mleka w proszku

polewa:
1 czekolada gorzka
4 łyżki mleka

 

Przygotowanie:

masa śmietankowa:
Masło rozpuszczamy z cukrem, cukrem waniliowy i śmietaną w garnku. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietankę do kawy i mieszamy dokładnie aby nie było grudek. Masę odstawiamy, studzimy.

masa żurawinowa:
Żurawinę myjemy, miksujemy i przekładamy do garnka, dodajemy sok z pomarańczy oraz cukier i wszystko gotujemy około 5 minut cały czas mieszając. Lekko przestudzona masę zabielamy mlekiem w proszku lub śmietanką do kawy.Studzimy.

polewa:
Czekoladę gorzką min.70% kakao rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem, pamiętając aby miska, w której rozpuszczamy czekoladę nie dotykała dnem wrzącej wody. Przekładamy do worka cukierniczego.

Wafle smarujemy masą śmietankową, przykrywamy kolejnym waflem i ponownie smarujemy masą śmietankową. 
Na kolejne 2 wafle smarujemy masę żurawinową, a na następne dwa,dwie warstwy masy śmietanowej. 
Wierzch polewamy polewą z czekolady która jest świetnym uzupełnieniem całości.






zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz