niedziela, 29 listopada 2015

Sernik kokosowy w czekoladzie


Już nie długo zaczniemy przygotowania do świąt i zaczniemy wypieki typowo świątecznych pierników, makowców czy tradycyjnych serników z rodzynkami. To właśnie wokół serników krążyły ostatnio moje myśli, więc zanim przyjdzie ten świąteczny czas i nacieszę swoje podniebienie tradycyjnymi wypiekami, końcówkę ponurej jesieni postanowiłam sobie osłodzić sernikiem kokosowym na spodzie z daktyli, otulonym czekoladową polewą. Idealny na niedzielne popołudnie.

SERNIK KOKOSOWY


Składniki:

spód:
150 g daktyli 
100 g herbatników

masa serowa:
0,7 kg  twarogu sernikowego
1 szklanka wiórków kokosowych
3 jajka
200 g cukru
3/4 szklanki mleka kokosowego (może być też zwykłe krowie)
2 łyżki mąki ziemniaczanej

polewa czekoladowa:
150 g czekolady gorzkiej 
1/2 szklanki mleka 

Przygotowanie:

spód:
Herbatniki rozdrabniamy w blenderze albo rozdrabniaczu. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 30 minut aż zmiękną (do wody można dodać odrobinę aromatu waniliowego),następnie wodę wylewamy a daktyle odciskamy.
Miękkie daktyle przekładamy do blendera i miksujemy dodając pokruszone herbatniki. 
Masę wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy.

masa serowa:
Do misy miksera przekładamy ser, dodajemy mleko, jajka, cukier,mąkę ziemniaczaną oraz wiórki. Wszystko miksujemy chwilę  do połączenia składników. Masę przelewamy na spód z daktyli. 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wstawiamy do niego sernik i pieczemy około 60 minut.

polewa czekoladowa:
Czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej mieszając aby powstała gładka polewa. 
Polewą polewamy upieczony i ostudzony sernik.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz