sobota, 19 grudnia 2015

Łazanki z kapustą i grzybami


Łazanki obok tradycyjnych pierogów wigilijnych są moim ulubionym daniem. Tak naprawdę dla mnie w Wigilię mogły by być na stole tylko one. Tradycyjnie próbuje po trochu każdej potrawy, ale nic nie równa się z łazankami i smażonymi pierogami z kapustą. Poniżej podaję trochę uproszczoną wersję, to znaczy z gotowymi łazankami (do kupienia w każdym sklepie), ale jeśli macie trochę więcej czasu przed świętami można się pokusić o zrobienie domowego makaronu

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI


Składniki:
250 g makaronu typu łazanki
200 g kapusty kiszonek
100 g grzybów suszonych lub pieczarek
1 cebula
3-4 ziarna ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
oliwa do smażenia
sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:
Makaron łazanki gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Grzyby suszone moczymy przez całą noc w chłodnej wodzie, a następnie odsączamy i gotujemy aż zmiękną w lekko osolonej wodzie. 
Jeśli używamy pieczarek kroimy je w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy.
Cebulę siekamy i także podsmażamy aż nabierze złotego koloru.
Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim w około 1 litrze wody aż zmięknie. Ugotowaną odsączamy i po przestudzeniu dobrze odciskamy. 
Ugotowaną kapustę, grzyby i cebule mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie łączymy z łazankami. 
Całość przed podaniem jeszcze raz podsmażamy na patelni.


4 komentarze:

  1. bardzo ładne zdjęcia, aż czuć swięta!
    www.brekkieisserved.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. dzieki za przepis właśnie planuję zrobić łazanki na święta ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń