czwartek, 1 stycznia 2015

Szynka pieczona w pomarańczach i imbirze


Pierwszy noworoczny obiad musi być wyjątkowy. A takim wyjątkowym , odświętnym daniem jest szynka w pomarańczach. Upieczona w taki sposób szynka jest nie tylko świetnym daniem na świąteczny obiad, ale także bardzo smaczną domową wędliną kiedy ostygnie. 
Dzięki goździkom oraz marynacie z pomarańczy, imbiru i miodu  ma lekko egzotyczny aromat,
ale bez obaw nie jest słodka i  pomarańczowa jak może się wydawać. 

A z okazji Nowego Roku życzę Wam wszystkim samych smacznych i aromatycznych przygód kulinarnych

SZYNKA W POMARAŃCZACH I IMBIRZE 


Składniki:

ok. 1 kg szynki wieprzowej surowej
2 pomarańcze
3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
3 łyżki oleju
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu (najlepiej cytrynowego)
1 szczypta imbiru w proszku
1 łyżeczka świeżego startego imbiru 
1 garść goździków

Przygotowanie:
Olej, miód,sok z 1 pomarańczy, czosnek przeciśnięty przez praskę,sól , pieprz i szczyptę imbiru mieszamy dokładnie i smarujemy taką marynatą szynkę ponacinaną od góry w kratkę/romby. 
W nacięciach szynki wbijamy goździki. 
Szynkę odstawiamy na 12 godzin do lodówki.

Na godzinę przed pieczeniem do zamarynowanej szynki dodajemy starty świeży imbir oraz startą skórkę pomarańczową.

Szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem, polewamy ją resztą marynaty, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 70 minut w 190 stopniach. 
Po tym czasie zdejmujemy folię, aby szynka się przyrumieniła.

Możemy w tym momencie dołożyć do szynki pokrojone w ósemki pomarańcze oczyszczone z białych błonek (są gorzkie) pieczemy jeszcze około 20 minut. 








1 komentarz:

  1. nareszcie ;) udało mi się znaleźć te przepis ;) robiłam tą szynkę w zeszłym roku i rodzinka chce powtórki ;) teraz dam radę ;)

    OdpowiedzUsuń