W zeszłym roku zrobiłam nalewkę pomarańczowo-kawową, dlatego wiedziałam, że kawa z dodatkiem pomarańczy będzie dobrym pomysłem.
Kolejną kawą, którą znalazłam w przepisach A.S. była kawa z domowym Glogg-iem. Glogg to rodzaj aromatycznego, szwedzkiego grzanego wina z dodatkiem skórki pomarańczowej. Do tej kawy robi się wersję bezalkoholową.
Taka kawa z dodatkiem korzennych przypraw i pomarańczy jest fajnym pomysłem na rozgrzanie się po jesiennym albo zimowym spacerze.
KAWA KORZENNA Z DOMOWYM GLOGG-iem
Składniki:
3/4 szklanki zaparzonej ulubionej kawy
1/4 szklanki domowego glogg (można kupić gotowy koncentrat)
plaster pomarańczy
na glogg:
1 szklanka soku pomarańczowego
1 szklanka soku winogronowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
kilka sztuk rodzynek i suszonej żurawiny
5 goździków
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 laska waniliowa
Przygotowanie:
Glogg przygotowujemy podgrzewając sok pomarańczowy z sokiem winogronowym oraz skórką pomarańczową i przyprawami około 15 minut. Mieszamy aby płyn się nie zagotował.
Gorącym glogg-iem zalewamy rodzynki i żurawinę, a kiedy napęcznieją miksujemy.
Zaparzamy 3/4 szklanki kawy (ja użyłam kawy z ekspresu) dodajemy 1/4 szklanki glogg-u oraz plaster pomarańczy (opcjonalnie).
Według uznania można dosłodzić miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz