W związku z tym, że mamy pełnię sezonu pomarańczowego korzystam z tego owocu, w ciepłej radosnej barwie, dodając go też do deserów. Dzisiaj na deser krem pomarańczowy, który można podawać z tymi ciasteczkami albo biszkoptami lub też wcinać zupełnie solo. Po dokładnym wystudzeniu sprawdzi się też jak masa do przekładania ciast.
KREM POMARAŃCZOWY
1 budyń waniliowy
1 galaretka pomarańczowa
1/2 litra soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego)
1/2 tabliczki białej czekolady
100 g masła lub margaryny
Przygotowanie:
1/2 szklanki soku wlewamy do szklanki i rozrabiamy w nim budyń. Resztę soku podgrzewamy w rondelku.
Kiedy sok zacznie się gotować wlewamy budyń, a kiedy ten zacznie gęstnieć dodajemy galaretkę i mieszamy energicznie. Następnie wrzucamy do rondla pokruszoną czekoladę oraz margarynę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy wszystko do dokładnego połączenia margaryny i czekolady z budyniem.
Lekko przestudzony krem podajemy posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi.
Zupełnie zimny budyń (zrobi się gęsty) można używać jako masę do przekładania ciast.
1/2 szklanki soku wlewamy do szklanki i rozrabiamy w nim budyń. Resztę soku podgrzewamy w rondelku.
Kiedy sok zacznie się gotować wlewamy budyń, a kiedy ten zacznie gęstnieć dodajemy galaretkę i mieszamy energicznie. Następnie wrzucamy do rondla pokruszoną czekoladę oraz margarynę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy wszystko do dokładnego połączenia margaryny i czekolady z budyniem.
Lekko przestudzony krem podajemy posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi.
Zupełnie zimny budyń (zrobi się gęsty) można używać jako masę do przekładania ciast.
przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńMmm, smakowicie wygląda :) Piękny ma kolor :)
OdpowiedzUsuńTo chyba jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńMogłabym zjeść te dwa desery :)
OdpowiedzUsuńPysznie sie prezentuje :)