piątek, 30 stycznia 2015

Krem pomarańczowy


W związku z tym, że mamy pełnię sezonu pomarańczowego korzystam z tego owocu, w ciepłej radosnej barwie, dodając go też do deserów. Dzisiaj na deser krem pomarańczowy, który można podawać z tymi ciasteczkami albo biszkoptami lub też wcinać zupełnie solo. Po dokładnym wystudzeniu sprawdzi się też jak masa do przekładania ciast.

KREM POMARAŃCZOWY



Składniki:

1 budyń waniliowy
1 galaretka pomarańczowa
1/2 litra soku pomarańczowego (najlepiej  świeżo wyciskanego)
1/2 tabliczki białej czekolady
100 g masła lub margaryny 


Przygotowanie:

1/2 szklanki soku wlewamy do szklanki i rozrabiamy w nim budyń. Resztę soku  podgrzewamy w rondelku.
Kiedy sok zacznie się gotować wlewamy budyń, a kiedy ten zacznie gęstnieć dodajemy galaretkę i mieszamy energicznie. Następnie wrzucamy do rondla pokruszoną czekoladę oraz margarynę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy wszystko do dokładnego połączenia margaryny i czekolady z budyniem.
Lekko przestudzony krem podajemy posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi.
Zupełnie zimny  budyń (zrobi się gęsty) można używać jako masę do przekładania ciast.




Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę

5 komentarzy:

  1. Mmm, smakowicie wygląda :) Piękny ma kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogłabym zjeść te dwa desery :)
    Pysznie sie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń