Święta, święta i po świętach, a już niedługo zaczynamy karnawał. Pomyślcie o czymś słodkim na ten czas.
Proponuję ciasto na lekkim kakaowym biszkopcie z kremem
budyniowym i amaretto połączonym ze śliwkami, zwieńczone aksamitną czekoladą.
To naprawdę udane połączenie zachwyci wszystkich miłośników śliwek w czekoladzie.
PIJANA ŚLIWKA
Składniki:
(na formę 20x30 cm)
Biszkopt:
5 małych jajek
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe bez cukru
4 żółtka
1,5 kostki masła
2 łyżki amaretto
1 opakowanie suszonych śliwek kalifornijskich
1 szkl. wiśniówki do namoczenia śliwek +1/3 szkl. wody
Polewa czekoladowa:
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
100 g masła
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
1 galaretka wiśniowa
0,5 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretki
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy.
Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 °C
Masa budyniowa:
Śliwki moczymy w ciepłej wodzie i alkoholu (ja moczyłam ok. 4 godzin).
2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym,a następnie dodajemy do niego wymieszane z pozostałą szklanką zimnego mleka budynie i żółtka.Gotujemy do uzyskania konsystencji budyniu. Studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy do niego po łyżce wystudzonego budyń. Do gotowej masy dodajemy amaretto.
Masę rozprowadzamy na biszkopcie, a na niej układamy odsączone śliwki.
Polewa czekoladowa:
Roztapiamy masło, dodajemy do niego pokruszone czekolady i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady, a następnie dodajemy śmietanę.
Galaretkę rozpuszczamy i dodajemy do masy czekoladowej. Studzimy.
Lekko tężejącą masą czekoladową polewamy wierzch ciasta.
Znam to ciasto i z czystym sercem polecam. :)
OdpowiedzUsuńApetyczna śliweczna)))))
OdpowiedzUsuńMmm, marzenie :)
OdpowiedzUsuńWitam. Nie mieszkam w PL i nie wiem jakiej wielkosci jest opakowanie sliwek,prosze uscislic wage.
OdpowiedzUsuń150 g
UsuńA jaki jest wymiar blachy w której pieczemy ciemny biszkopt?
OdpowiedzUsuńwymiary blaszki są podane przy składnikach - 20x 30 cm , chociaż może być trochę większa, u mnie biszkopt przy tych wymiarach formy wyszedł dość wysoki
Usuń