poniedziałek, 5 stycznia 2015

Pijana śliwka


Święta, święta i po świętach, a już niedługo zaczynamy karnawał. Pomyślcie o czymś słodkim na ten czas.
Proponuję ciasto na lekkim kakaowym biszkopcie z kremem budyniowym i amaretto połączonym ze śliwkami, zwieńczone aksamitną czekoladą.
 To naprawdę udane połączenie zachwyci wszystkich miłośników śliwek w czekoladzie.

PIJANA ŚLIWKA


Składniki:
(na formę 20x30 cm) 

Biszkopt:
  5 małych jajek
  5 łyżek mąki
  5 łyżek cukru
  2 łyżki kakao
  ½ łyżeczki proszku do pieczenia


Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe bez cukru
4 żółtka
1,5 kostki masła

2 łyżki amaretto
1 opakowanie suszonych śliwek kalifornijskich

wiśniówka lub spirytus do namoczenia śliwek

Polewa czekoladowa:
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
100 g masła
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
1 galaretka wiśniowa
0,5 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretki


Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i  delikatnie mieszamy. 
Przelewamy do formy wyłożonej  papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 °C 

Masa budyniowa:
Śliwki moczymy w ciepłej wodzie i alkoholu- ok. 1/3 szklanki (ja moczyłam ok. 4 godzin)
2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym,a następnie dodajemy do niego wymieszane z pozostałą szklanką zimnego mleka budynie i żółtka.Gotujemy do uzyskania konsystencji budyniu. Studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy do niego po łyżce wystudzonego budyń. Do gotowej masy dodajemy amaretto.

Masę rozprowadzamy na biszkopcie, a na niej układamy odsączone śliwki.
 
Polewa czekoladowa:
Roztapiamy masło, dodajemy do niego pokruszone czekolady i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady, a następnie dodajemy śmietanę. 

Galaretkę rozpuszczamy i dodajemy do masy czekoladowej.  Studzimy. 

Lekko tężejącą masą czekoladową polewamy wierzch ciasta.





3 komentarze: