Pierwszy noworoczny obiad musi być wyjątkowy. A takim wyjątkowym , odświętnym daniem jest szynka w pomarańczach. Upieczona w taki sposób szynka jest nie tylko świetnym daniem na świąteczny obiad, ale także bardzo smaczną domową wędliną kiedy ostygnie.
Dzięki goździkom oraz marynacie z pomarańczy, imbiru i miodu ma lekko egzotyczny aromat,
ale bez obaw nie jest słodka i pomarańczowa jak może się wydawać.
A z okazji Nowego Roku życzę Wam wszystkim samych smacznych i aromatycznych przygód kulinarnych
SZYNKA W POMARAŃCZACH I IMBIRZE
Składniki:
ok. 1 kg szynki wieprzowej surowej
2 pomarańcze
3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
3 łyżki oleju
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu (najlepiej cytrynowego)
1 szczypta imbiru w proszku
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 garść goździków
Przygotowanie:
Olej, miód,sok z 1 pomarańczy, czosnek przeciśnięty przez praskę,sól , pieprz i szczyptę imbiru mieszamy dokładnie i smarujemy taką marynatą szynkę ponacinaną od góry w kratkę/romby.
W nacięciach szynki wbijamy goździki.
Szynkę odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Na godzinę przed pieczeniem do zamarynowanej szynki dodajemy starty świeży imbir oraz startą skórkę pomarańczową.
Szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem, polewamy ją resztą marynaty, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 70 minut w 190 stopniach.
Po tym czasie zdejmujemy folię, aby szynka się przyrumieniła.
Możemy w tym momencie dołożyć do szynki pokrojone w ósemki pomarańcze oczyszczone z białych błonek (są gorzkie) pieczemy jeszcze około 20 minut.
nareszcie ;) udało mi się znaleźć te przepis ;) robiłam tą szynkę w zeszłym roku i rodzinka chce powtórki ;) teraz dam radę ;)
OdpowiedzUsuń