sobota, 17 stycznia 2015

Pstrąg w ziołach


Pieczony pstrąg to proste, pyszne i  zdrowe danie na lekką kolację. Dzisiaj o mały włos, a na kolację musiałabym robić coś innego, bo na moje ryby pewien mały spryciarz próbował zrobić zamach.

PSTRĄG W ZIOŁACH

Składniki:
2 pstrągi patroszone 
2 łyżki masła (najlepiej tego w kostce, a nie z pojemniczka)
2  ząbki czosnku
1/2 cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
kilka gałązek tymianku
biały pieprz
sól

Przygotowanie: 
Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W środku i na zewnątrz solimy i posypujemy pieprzem oraz zmiażdżonym czosnkiem. Do środka ryby wkładamy posiekane zioła ( pietruszkę i tymianek), kilka kawałków masła oraz po 1 lub 2 plasterkach cytryny.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową nalewamy odrobinę oliwy, kładziemy pstrągi i pieczemy w  180-190°C przez około 20 minut.

    
A to rzeczona próba zamachu na moją dzisiejszą kolację :)




1 komentarz: