niedziela, 1 września 2019

Sernik z malinową wkładką


Dzisiaj coś na osłodę końca wakacji. Sernik z malinową wkładką. Przyznam szczerze, że przepis ten chodził za mną od kilku lat, odkąd go zobaczyłam na blogu Gotuję, bo lubię. Sernik może nie wyszedł tak idealny jak pani Kasi, ale był pyszny.Polecam. 

SERNIK Z MALINOWĄ WKŁADKĄ


Składniki:
biszkopt:
3 jajka
2/3 szkl cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju
3 łyżki kakao
2/3 szkl mąki
masa serowa:
500 g sera białego
200 g mascarpone
200 g śmietany 30%
120 g cukru pudru
4 łyżki żelatyny
wkładka malinowa:
500 g malin
2 łyżki  cukru
3/4 szkl wody
1 galaretka malinowa

Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem oraz szczyptą soli, następnie cały czas miksując dodajemy żółtka, a potem olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Biszkopt wyjmujemy z formy i studzimy.
wkładka malinowa:
Maliny podgrzewamy z cukrem, aż puszczą sok, potem miksujemy je blenderem i przecieramy przez sito. Mus malinowy łączymy z rozpuszczoną w 3/4 szkl.gorącej wody galaretką i przelewamy do okrągłego naczynia o średnicy nieco mniejszej niż forma do sernika. Odstawiamy do stężenia.
masa serowa:
Żelatyną rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody i studzimy. Ser przeciskamy przez praskę dodajemy mascarpone oraz cukier, miksujemy do połączenia składników. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ostudzoną żelatyną , a następnie z masą serową. 

1/3 masy serowej układamy na biszkopcie, na niej układamy malinową wkładkę i uzupełniamy resztą masy serowej boki warstwy malinowej oraz wierzch. Sernik odstawiamy do lodówki na kilka godzin  do stężenia. Przed podaniem można udekorować malinami. 


1 komentarz: