W kalendarzu nastała jesień, na zewnątrz też już coraz chłodniej czas więc uruchomić piekarniki, z których z ciepłem będzie się rozchodził przyjemny aromat zapiekanych ziół i warzyw. Dzisiaj pomysł na zapiekankę,która może być zarówno pysznym obiadem jak i ciepłym daniem na kolację.
JESIENNA ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ
Składniki:
1 cukinia
5 ziemniaków
5-6 pieczarek
1 mała cebula
1 jajko
3/4 szkl śmietany 18%
1/2 szkl mleka
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut, aby puściła soki.
Ziemniaki obieramy i obgotowujemy przez 10-12 minut. Studzimy i kroimy na cienkie plastry.
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni. Cebule kroimy w plastry.
Tak przygotowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian (ziemniaki, cukinia,cebula i pieczarki) Całość zalewamy sosem zrobionym z wymieszanej śmietany z mlekiem oraz roztrzepanym jajkiem. Sos doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po tym czasie posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze przez 5 minut.
super zapiekanka:)
OdpowiedzUsuńJesień to czas idealny na zapiekanki, zupy i dania jednogarnkowe, wszystko to, co nasyci, rozgrzeje i uszczęśliwi :)
OdpowiedzUsuń