poniedziałek, 23 września 2019

Jesienna zapiekanka z cukinią

W kalendarzu nastała jesień, na zewnątrz też już coraz chłodniej czas więc uruchomić piekarniki, z których z ciepłem będzie się rozchodził przyjemny aromat zapiekanych ziół i warzyw. Dzisiaj pomysł na zapiekankę,która może być zarówno pysznym obiadem jak i ciepłym daniem na kolację.

JESIENNA ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ


Składniki:
1 cukinia
5 ziemniaków
5-6 pieczarek
1 mała cebula
1 jajko
3/4 szkl śmietany 18%
1/2 szkl mleka
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cukinię kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut, aby puściła soki.
Ziemniaki obieramy i obgotowujemy przez 10-12 minut. Studzimy i kroimy na cienkie plastry. 
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni.  Cebule kroimy w plastry.
Tak przygotowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian (ziemniaki, cukinia,cebula i pieczarki) Całość zalewamy sosem zrobionym z wymieszanej śmietany z mlekiem oraz roztrzepanym jajkiem. Sos doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. 
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po tym czasie posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze przez 5 minut. 


2 komentarze:

  1. Jesień to czas idealny na zapiekanki, zupy i dania jednogarnkowe, wszystko to, co nasyci, rozgrzeje i uszczęśliwi :)

    OdpowiedzUsuń