środa, 11 września 2019

Powidła śliwkowe


Słoiczki pełne smaku z pysznymi, gęstymi powidłami z dojrzałych śliwek czekają już na chłodne jesienne poranki. Muszę przyznać, że ciężko mi się oprzeć, żeby ich nie otwierać już teraz, bo powidła śliwkowe uwielbiam. Do naleśników, gofrów czy piernika są idealnym dodatkiem.  

POWIDŁA ŚLIWKOWE

Składniki:
3-4 kg dojrzałych śliwek węgierek
3/4 szkl wody
3/4 szkl cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Śliwki myjemy i drylujemy. Wydrylowane śliwki, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem, dolewamy wodę,aby śliwki się szybko nie przypalały i gotujemy (około godziny) na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnego  dnia ponownie gotujemy śliwki na małym ogniu przez godzinę i studzimy. Trzeciego dnia, śliwki powinny być już bardzo gęste, więc gotując je jak w poprzednie dni (także około godzinę), często mieszamy, aby się nie przypaliły, opcjonalnie dodajemy cukier i przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki z powidłami pasteryzujemy ze wrzątku prze około 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz