Czas na paprykę. Różnokolorowe strączki czekają, żeby wskoczyć już do słoików i zaczekać na zimę. To chyba już ostatnie moje przetwory w tym sezonie. Teraz już tylko muszą poczekać poukładane w rządki w piwnicy, aż ze smakiem będziemy je chrupać jak sezon na świeże warzywa i owoce minie.
PAPRYKA MARYNOWANA
Składniki:
5 szt papryki czerwonej
3 szt papryki zielonej
2 szt papryki żółtej
zalewa:
8 szkl wody
1 szkl octu
1,5 szkl cukru
2 łyżki soli
4 ziarnka ziela angielskiego
4 liście laurowe
dodatkowo:
olej (po 2 łyżki na słoik)
czosnek (po 1 ząbku na słoik)
gorczyca (po 1 łyżeczce na słoik)
Przygotowanie:
Paprykę myjemy i kroimy w słupki. Wkładamy do słoików,wsypujemy gorczycę,dodajemy po 1 ząbku czosnku i odstawiamy, robimy zalewę.
zalewa: Gotujemy wodę z cukrem, solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Po zagotowaniu dodajemy ocet. Zalewą zalewamy paprykę tak aby zostało jeszcze miejsce na 2 łyżki oleju. Po wlaniu zalewy octowej do słoików dodajemy olej, zakręcamy i pasteryzujemy ok.10 minut.
Pyszna propozycja na przetwory z papryki :)
OdpowiedzUsuń