piątek, 1 grudnia 2017

Ciasto piernikowe z migdałami

Mocno korzenne i słodkie takie jest to ciasto. Ma teksturę i smak piernika. Po upieczeniu jest twarde i musi przynajmniej dobę "odstać", aby nabrać wilgoci z dżemu, a kiedy już to nastąpi jemy małymi kawałkami, ale te kęsy są tak wciągające, że trudno przestać.

CIASTO PIERNIKOWE z MIGDAŁAMI

Składniki:
2 jajka
190 g cukru
400 g mąki
100 g czekolady gorzkiej
220 g miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g płatków migdałowych
20 g przyprawy do piernika
1 słoik dżemu morelowego
płatki migdałowe do dekoracji wierzchu

Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem trzcinowym i miodem na puszystą masę. 
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika oraz startą na drobnych oczkach czekoladą. 
Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i wyrabiamy na gładką masę, dodajemy płatki migdałowe (100g) , mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. (ciasto będzie bardzo gęste, więc trzeba pomóc sobie zwilżoną w wodzie łyżką)
Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Przestudzone ciasto smarujemy dżemem morelowym i posypujemy grubą warstwą płatków migdałowych


1 komentarz: