wtorek, 25 lipca 2017

Mangolada - sernik na zimno


Mangolada to kremowy sernik na zimo, na czekoladowym biszkopcie z musem o smaku mago i białej czekolady z chrupiącymi kawałkami mango. Całość zwieńczona deserową czekoladą. Niebo w gębie.


MANGOLADA
(sernik na zimno)

Składniki:
spód:
(forma 17cm)
2 jajka
1/2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka kakao
2 łyżki oleju

śmietana z żelatyną (potrzebna do mas czekoladowych):
150 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
1/4 szkl ciepłej wody

Śmietanę ubijamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, studzimy, a następnie łączymy z ubitą śmietaną. Dzielimy na 2 części. Każdą z nich dodamy do mas czekoladowych

masa mango:
(forma 17cm)
1 mango
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru

masa czekoladowa jasna:
(forma 17cm)
120 g czekolady z okruszkami mango np. Wedla lub zwykłej białej
200 g serka białego (użyłam takiego jak na sernik z wiaderka)
100 ml śmietany 30%
(+ połowa ubitej śmietany z żelatyną )

masa czekoladowa ciemna:
(wypełnieni do formy 24 cm)
100 g czekolady deserowej
100 ml śmietany 30%
650 g sera białego z wiaderka
(+ polowa ubitej śmietany z żelatyną)

wierzch:
200 g czekolady deserowej
100 ml mleka

Przygotowanie:
ciasto:
Białka ubijamy na sztywno dodając cukier, a następnie żółtka i olej. Do masy przesiewamy kakao oraz obydwie mąki, mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy 17 cm i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.Studzimy.

masa mango:
Mango miksujemy na puree, dodajemy cukier, a następnie zalewamy galaretką rozpuszczoną w wodzie. Tężejącą masę przelewamy do formy 17 cm, wyłożonej folia spożywczą (ułatwi wyjęcie z formy zastygłej masy) i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

masa czekoladowa jasna:
Czekoladę z chrupkami i mango (np. Wedel) lub po prostu białą siekamy i rozpuszczamy w ciepłej śmietanie, studzimy. Kremowy serek łączymy z czekoladą oraz połową wcześniej ubitej śmietany z żelatyną. Masę wylewamy na zastygniętą masę z mango i ponownie odstawiamy do lodówki aby masa czekoladowa zastygła.

masa czekoladowa ciemna:
Czekoladę deserową siekamy i rozpuszczamy w ciepłej śmietanie. Dodajemy serek mieszamy i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy drugą połowę ubitej śmietany z żelatyną.

Wykonanie:
Biszkopt układamy w większej formie (24cm) boki zalewamy połową masy czekoladowej ciemnej i odstawiamy na kilka minut do lodówki, aby masa zastygła. Potem na środku tortownicy układamy masę mango wraz z jasną masą czekoladową i całość również zalewamy pozostałą masą czekoladową ciemną. Odstawiamy do lodówki aby wszystko stężało.  
Wierzch polewamy rozpuszczoną w mleku czekoladą. 



3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się niezwykle elegancko i wykwintnie, jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie:) Ciutke kosztowne, ale i tak mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń