poniedziałek, 10 lipca 2017

Chłodnik buraczkowo-truskawkowy



Tym razem propozycja dania na upalne lato (mam nadzieję, że jeszcze w tym roku u nas zagości na dłużej niż 1,2 dni). 
Kto z Was lubi chłodniki? 
Ja przyznam szczerze, że jadam je, ale niezbyt często. Chłodnik buraczkowo truskawkowy z orzeźwiającym świeżym ogórkiem to jeden z pomysłów, które mi odpowiadają smakiem na tyle, że wracam do niego w każdym sezonie letnim. Jest słodko-kwaśny, a przy tym bardzo orzeźwiający i co najważniejsze w daniach na lato - jest prosty i szybki do zrobienia.

CHŁODNIK BURACZKOWO-TRUSKAWKOWY




Składniki:
500 ml jogurtu greckiego
2/3 szkl wody
1/2 szkl koncentratu barszczu Krakus
1-2 łyżki octu
100 g truskawek
1 ogórek świeży

Przygotowanie:
Wodę gotujemy, a następnie mieszamy z koncentratem barszczu, studzimy. Ostudzony, rozrzedzony koncentrat mieszamy z octem, a potem partiami z zimnym jogurtem greckim (zamiast jogurtu można też użyc np. kefiru). 
Truskawki miksujemy blenderem na mus.
Mus z truskawek przekładamy na dno misek , a następnie zalewamy chłodnikiem buraczkowym. Mus truskawkowy można także wymieszać od razu z resztą chłodnika lub zrobić nim tylko kleksy na wierzchu.
Ogórek kroimy w kostkę i dodajemy do chłodnika przed podaniem.  



#sprytnieizdrowo #krakus #chlodnik #SPRYTNIEIZDROWO

A to moja paczka niespodzianka od Krakusa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz