Mięso
kaczki jest smaczne i świetnie nadaje się na świąteczny obiad,ale
należy uważać żeby jej nie przesuszyć. Kaczka musi być soczysta,a skórka
powinna być lekko chrupiąca. Wystarczy,że podczas pieczenia
systematycznie będziemy podlewać ją wytapiającym się tłuszczem, a
wyjdzie idealnie.
KACZKA z JABŁKAMI i ŻURAWINĄ
Składniki:
ok. 1,5 kg kaczki
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 jabłka
garść świeżej żurawiny
sól i pieprz do przyprawienia
Przygotowanie:
Kaczkę myjemy dokładnie,osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie smarujemy mieszanką oliwy, posiekanego czosnku i majeranku oraz soli i pieprzu.
Tak przygotowaną odkładamy w misce na całą noc do lodówki do zamarynowania.
Następnego dnia jabłka kroimy w ćwiartki (z jabłek trzeba wyciąć gniazda nasienne) mieszamy z żurawiną i wkładamy do środka kaczki.
Kaczkę zszywamy nicią spożywczą i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni przez około 30 minut bez przykrycia, potem obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny (kaczka około 1,5 kg do większej trzeba wydłużyć czas pieczenia)
Podczas pieczenia kaczkę trzeba polewać wytapiającym się z niej tłuszczem i obrócić na druga stronę.
Pół godziny przed końcem pieczenia do naczynia żaroodpornego można włożyć główkę czosnku w łupinach przecięta na połówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz