wtorek, 13 grudnia 2016

Sałatka śledziowa


Trudno wyobrazić sobie święta bez ryb. Na świątecznych stołach tradycyjnie królują karp i śledzie, chociaż coraz częściej pojawiają się też inne odmiany ryb. Zwykle przygotowuje się je według receptury przekazywanej przez nasze babcie i mamy. U nas w domu od lat na świątecznym stole pojawiał się śledź marynowany z cebulką w occie albo śledź w śmietanie. I właśnie przepis na tego ostatniego zmodyfikowałam do wersji sałatkowej trochę lepiej się prezentującej na talerzu. A jeśli mielibyście ochotę na inną wersję sałatki ze śledziami zajrzyjcie tutaj.

SAŁATKA ŚLEDZIOWA 


Składniki:
3 ogórki kiszone
4 śledzie matiasy marynowane
1 cebula czerwona
1 jabłko
sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
sok z 1 plastra cytryny
sól
pieprz
po 1 łyżce wymieszanego startego jabłka i ogórka

Przygotowanie:
sos: 
wszystkie składniki na sos mieszamy razem w misce , dodając po 1 łyżce startego i odciśniętego z soków ogórka kiszonego i jabłka

Na talerzu układamy posiekaną czerwoną cebulę, sos, ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach i odciśnięte z soku oraz pokrojone śledzie marynowane.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz