Przez długi czas w mojej szklance królowały zielone koktajle ze szpinakiem. Tym razem gęsty koktajl zamieniłam na zdrowy sok.
Wycisnęłam co najlepsze ze szpinaku, cytryny, ogórka oraz zielonego jabłka.
Dlaczego akurat taki sok? Ponieważ oprócz potęgi witamin i mikroelementów potrzebnych zimą, ma właściwości oczyszczające i podkręcające metabolizm co na pewno przyda się po zbliżających się szybkimi krokami Świętach i tych wszystkich pysznych świątecznych potrawach.
Po świątecznym obżarstwie nie musimy od razu przechodzić na drastyczne diety, wystarczy szklanka soku dziennie przez kilka dni i od razu podkręcimy nasz metabolizm i poczujemy się lepiej.
Sok Zielony Smok to samo dobro wyciśnięte z :
-limonki/cytryny, które pobudzają trawienie oraz uwalnianie enzymów neutralizujących toksyny
-zielonego jabłka zawierającego pektynę czyli rozpuszczalny w wodzie element błonnika, wpływa też na obniżenie poziomu cholesterolu
-ogórka, który ma właściwości oczyszczające
- szpinaku bogatego w błonnik, potas i przeciwutleniacze
Sok ten najlepiej wypić od razu po przygotowaniu ze względu na utratę świeżej zielonej barwy (wraz z czasem na jaki go odstawimy zacznie nabierać mniej apetycznego koloru) oraz będzie tracił wartości odżywcze
(na 2 porcje)
2 zielone jabłka
200 g szpinaku
1 duży świeży ogórek
1 limonka (ewentualnie cytryna)
1/2 szklanki wody (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Szpinak, jabłko oraz ogórka myjemy . Limonkę obieramy ze skóry, z jabłka wycinamy gniazdo nasienne. Wszystkie składniki wkładamy do sokowirówki lub wyciskarki i wyciskamy sok.
Sok opcjonalnie można rozrzedzić wodą lub dodać odrobinę miodu do osłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz