Jak zapewne zauważyliście, od pewnego czasu na "bonappetitowym" blogu w niedzielę pojawiają się przepisy na zupy.
Tym razem w serii "zupa na niedzielę" krem z cieciorki. Cieciorka (ciecierzyca) jest dla mnie nowością, a więc tym chętniej podeszłam do przetestowania przepisu, który podesłał mi koleżanka ze szkolnej ławki. (dziękuję Ulcia :) )
Smak zupy trafił w stu procentach w moje azjatyckie gusta jeśli chodzi o kuchnię. Jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca, a więc idealna na chłodne jesienne albo zimowe dni, ale kto by czekał aż do zimy, żeby zjeść taką zupę. Już po samych składnikach wiedziałam, że będzie pysznie.
ZUPA KREM z CIECIORKI z IMBIREM
Składniki:
1 szklanka bulionu warzywnego
1 szklanka cieciorki (ciecierzycy)
1/2 puszki pomidorów z zalewą
1,5 cm świeżego imbiru
1 cebula
2 ząbki czosnku
3/4 puszki mleka kokosowego
1 szczypta chilli, kurkumy, soli i pieprzu do smaku
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy całą noc w wodzie. Namoczoną ciecierzycę gotujemy, aż będzie miękka. Cebulę, czosnek i imbir obieramy, kroimy na plasterki. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Kiedy cebula będzie zeszklona przelewamy wszystko do garnka, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz bulion warzywny i gotujemy około 7 minut. Następnie do garnka dodajemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Kiedy wszystko się zagotuje miksujemy blenderem warzywa na krem. Do kremu dodajemy mleko kokosowe i ponownie podgrzewamy. Doprawiamy do smaku szczyptą chilli, kurkumy, soli i pieprzu. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Przepis, który dostałam zakładał użycie 400 g cieciorki z puszki oraz dodanie kuminu,możecie spróbować też takiej, dużo szybszej w wykonaniu wersji.
pożywna i pyszna!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :-)
OdpowiedzUsuń