Kochamy chrupać, przegryzać chipsy, krakersy czy w zdrowszej wersji pokrojonej warzywa. A do każdej z takich przekąsek dobrze sprawdza się jakiś dip lub sos. Chyba najbardziej znanym jest guacamole, czyli meksykański sos, pasta z avocado. Ja jednak nie należę do entuzjastów avocado. Tak naprawdę taką pastę można zrobić również z warzyw. Ja wykorzystałam do tego brokuły. To z nich powstało moje "brocomole"- pasta na kanapki, rodzaj dipu do warzyw, macy albo chipsów. A skoro dzisiaj jest piątek - weekendu początek, może akurat szukacie przepisu na urozmaicenie imprezowych przekąsek.Oto on.
BROKOMOLE
Składniki:
brokuły
kremowy serek naturalny
czosnek (1-2 ząbki)
szczypior
sól i pieprz do smaku
odrobina oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
pestki słonecznika
Przygotowanie:
Brokuły gotujemy i studzimy. Do blendera przekładamy serek, przestudzone pokrojone na różyczki brokuły, łyżeczkę soku z cytryny i oliwy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.Miksujemy składniki do otrzymania gładkiej masy. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekany szczypiorek i opcjonalnie pestki słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz